Valpedagbok T-kull

28.11.2011

Torden (til venstre) og Tutti

Vi vil be alle valpekjøperne være litt OBS på unormalt mye tissing, da en av valpene har påvist urinveisinfeksjon (UVI). Unge hunder er spesielt utsatt for dette fram til kjønnsmodning og hvis de i tillegg fryser litt (som de kan gjøre på denne årstiden) så kan de fort få en UVI. For å diagnostisere UVI, må veterinæren få en urinprøve, noe som kan være en utfordring med en valp. Prøv å "snik" under en kopp eller liten boks når de tisser for å få sjekket dette hvis mistanke. Om dette påvises, trenger valpen en antibiotika-kur for å bli frisk. For å forebygge bør en ikke la valpen sitte eller ligge noe særlig ute på denne tiden av året. Ta dem inn når de er slitne og ikke er i aktivitet.

 Vi ønsker alle fortsatt lykke til med hver sin valp og gleder oss til å høre nytt fra dere alle sammen!

13.11.2011

I dag har lille frk. Gul eller Tina som hun nå skal hete reist til sitt nye hjem. Tina kommer til å ha et aktivt hundeliv i en tur-glad familie og vil kanskje snuse litt på lavine-trening etter hvert som hun vokser til. Vi ønsker Tina og familien lykke til med sitt nye liv sammen!

Lille Tina på sin siste tur i Kolbu før avreise til nytt hjem Tina med ny familie

Her hjemme har vi da igjen Tutti-Frutti som skal bli hos oss og mr. Blå som for tiden går under kallenavnet Torden (oppkalt etter pappa Storm). Til Torden ønsker jeg en eier som er hundevant og som gjerne har noen treningsambisjoner ettersom det ser ut til at det bor en god del i den gutten. Han er stabil og trygg, men vet veldig godt hvem han er og står på for sine egne meninger J I dag har Anders og jeg vært på tur med valpene (før Tina reiste) og det syntes valpetrioen var uhyre spennende. Turens høydepunkt for Torden var uten tvil da han fant ei helt ekte mus han kunne bære på.

.

Anders og Tina

12.11.2011

Vi får gode tilbakemeldinger fra alle valpene som er reist til nye hjem. De er på god vei til å bli husrene, de er stadig roligere om natta og de møter utfordringer og nye ting på en avbalansert måte. Etter min mening må en forvente at valper kan bli skremt over enkelte ting de møter på. Hundepsykologer mener at utviklingen til hunder går i faser og at faser med stor utvikling også kan gi en noe større usikkerhet. Det å flytte fra oppdretter er jo en enorm endring for valpen der den, fra å være i flokken med en mamma som fikser det meste, skal fikse alt på egenhånd. Jeg tenker at vi som mennesker da må ha "takhøyde" for at ikke alt går på skinner fra dag 1. Valpen kan jo ikke forklares hva som skal skje når den skal flytte, så alt må erfares og alt må læres.

Jeg er så langt veldig fornøyd med måten disse T-valpene møter nye utfordringer på. Hvis de blir litt usikre (noe de sjelden gjør), så setter de seg godt ned på rumpa og kikker på "det skumle". Når de så får tenkt en liten stund går de bort for å kikke. Etter mitt syn er dette en helt ønskverdig reaksjon. Jeg vil så klart ikke ha en valp som blir redd og stikker unna med halen mellom beina. Men jeg vil heller ikke foretrekke en valp som er "bulldoser" på alt den treffer på og aldri tenker seg om før den går rett på. Nei, jeg vil ha en valp som reagerer, setter seg ned, analyserer og studerer litt for å finne ut at dette er greit og sjekke ut saken selv. Som eiere sammen med valpen er det uhyre viktig at vi gir valpen denne tiden til å finne ut hva ting er for så å sjekke ut. Dette er avreagering, noe jeg kanskje vurderer som den viktigste egenskapen hos en hund. En hund kan gjerne bli både sint, hoppende glad og redd bare den blir ferdig med det en gang. Det er derfor viktig at valpen fra den er liten må stole på sine egne sanser for å finne ut av ting. Vi mennesker må gi valpen denne tiden om det så tar noen minutter ekstra på turen. Vi skal ikke trøste valpen ved å løfte den opp eller lignende, men vi skal heller ikke "pushe" valpen ved å tvinge den bort før den er klar. Jeg husker en Riesen jeg hadde som var i verste "spøkelsesalder" i forbindelse med kjønnsmodning. En stor stein vi hadde passert mange ganger før på tur, var plutselig kjeeeempeskummel. Det var bjeffing, kam på ryggen og sirkling rundt steinen på trygg avstand. Da var det ikke annet å gjøre enn å ta seg ei pause i turen og vente til hunden hadde fått sjekket ut denne skumle steinen slik at vi glade og lykkelige kunne gå videre. Hadde jeg da trøstet henne og båret henne forbi eller tvunget henne til å gå forbi, så ville vi kanskje hatt samme reaksjon hver gang vi skulle forbi denne steinen. nå ble hun i stedet ferdig med det og brydde seg ikke om den samme steinen senere.

Ja, ja nok om dette med avreagering, men det er altså kjempeviktig! Lille frk. Gul skal hentes i morgen og hadde siste dag med gjengen her hjemme i dag. Vi har jo nå mr. Blå som er til salgs og frk. Orange som blir her hjemme i Kolbu + da frk.Gul som reiser i morgen. Under er noen bilder fra nok en grå dag i Kolbu. JEG VIL HA SOL SNART!!!

.

Anders og frk. Gul leker "Kongen på Haugen"

 

11.11.2011

I dag har det reist to valper til sine nye hjem. Først ut var frk. Lilla som er blitt til Tribute to Buffy. Buffy skal bo hos "gamle" Riesen-bekjente av meg, nemlig Familien Åsheim. Vi vet at vi kommer til å se Buffy i utstillingsringen etter hvert og Anita og jeg har laget en "løs" avtale om å gå kurs sammen neste år. Vi ønsker Anita og Ole Petter lykke til med Buffy og håper hun blir til stor glede!

Neste frøken som dro ut i verden var frk.Rød som ble til The Molly før hun reiste til fam. Rotvik. Molly skal være tur- og familiehund i en aktiv familie og oppveksten med våre barn er nok et godt utgangspunkt for de 3 barna hun nå skal dele hus med. Vi gleder oss til å høre nytt om Molly og ønsker fam. Rotvik lykke til!

Her hjemme har vi også i dag hatt et tåkehav på værfronten, men de søte små bryr seg ikke spesielt mye om det når de har litt overskudd som skal brukes opp. De bryr heller ikke spesielt mye om de blir våte og møkkete så det er en deilig gjeng å få i hus nå om dagen

.

Mister Blå på utkikk

10.11.2011

I dag har lille frk Svart fått sin helt egne familie og et annet navn enn frk. Svart, nemlig Toya. Hun har reist helt til Rogaland og skal bo hos den Riesen-vante familien Bakka/Rasmussen. Som sine Riesen-forgjengere i familien vil Toya være familie- og turhund med kløv om sommeren. De første meldingene fra ny familie var positive med en valp som hadde tatt den lange kjøreturen veldig fint. Vi ønsker alle sammen lykke til og gleder oss til å høre hvordan det går.

08.11.2011

I dag var turen kommet for lille Teddy til å reise til sitt nye hjem. Han får en veldig mye mykere overgang enn de andre valpene ettersom han skal bo sammen med mamma Buffy hos Roger. Teddy skal trenes i ulike ting og første kurs er booket i januar. Vi ønsker Roger lykke til med Teddy og vi gleder oss til å se hva dere får til sammen!

Teddy sjekker gården for siste gang "Familiebilde" Stolteste hundeeier'n J Fineste Teddy

 "Slenger" med noen bilder av de andre valpene også når jeg allikevel oppdaterer J

.

Lille frøken gul (Tina)

06.11.2011

Vi har fått tilbakemelding fra fam. Ruud som hentet Tara i går om at alt går kjempefint med henne. Turen hjem hadde gått kjempefint med en sliten valp som ville sove i baksetet sammen med sine 2 to-beinte "søstre". Hun er nok noe slitsom for den voksne Dvergen og spesielt når hun tar hennes liggeplass og hennes leker uten et snev av respekt for at enkelte ting er private her i verden. Ellers beskriver de at det går kjempefint og at hun er en trygg og aktiv valp. Under er bilder av sovestillingen på kjøreturen hjem og med ny venninne i hagen hjemme. Vi ønsker fortsatt lykke til!

I dag har valpene kost seg lenge ute i gjørma med mamma Buffy (dronningen av pløyegjørme) og de har hatt flere besøk av ukjente folk. De er aktive valper som de skal være og utforsker og tygger på det meste de kommer over av ulike ting.

.

Gul bare søt ved uthuset

05.11.2011

Det er ikke alltid ting blir slik man håper, ønsker og vil. Slik ble det dessverre for Silje og Truls som hentet Belle denne uka. Dvergschnauzeren deres ble ikke fortrolig med å ha en annen hund i huset og i dag valgte de derfor å komme tilbake med valpen. Frk.Svart er dermed tilbake hos oss og det var tydelig at hun ikke hadde glemt oss da hun kom ut av bilen for hun var kjempelykkelig.

Tara (Frk.Rosa) har i dag reist til sin nye familie og vil være aktiv familiehund hos familien Ruud i dag. Hun skal også bo sammen med en Dvergschnauzer så vi krysser fingrene for at den Dvergen er mer glad i "Riesen-rabagast-valper" enn den Dvergen som Belle bodde sammen med.  Vi ønsker alle de nybakte Riesen-eierne lykke til med valpene!

Tara med sin familie

Leken blir stadig tøffere og den siste tiden har det gått hardt utover merkebåndene deres. Det er nå kun gul, rød og lilla som har bånd igjen, men heldigvis så kjenner vi valpene så godt at vi skiller dem allikevel. Litt synd for dere som nå ikke ser fargene og ikke skiller dem fra hverandre, men jeg skal prøve å være flink til å merke hvem som er hvem på bildene.

I går kveld koste Buffy seg veldig med valpene sine selv om hun tydelig viser at hun er litt lei av dem også. Under er bilder som kan være en forklaring på at det er mulig å bli lei dem.

.

Frekk valp

I dag hadde vi en foto-session i hagen før frk. Rosa reiste til sitt nye hjem. Frk. Gul valgte å være litt i låven alene så henne er det dessverre ingen bilder av i dag - vi lover bot og bedring

.

Anders og Lilla

01.11.2011

Valpene er 8 uker i dag og den første har reist til sitt nye, helt egne hjem i dag. Før de reiste hadde gjengen en innholdsrik dag med veterinærbesøk. Alle valpene var friske og fine med kun en anmerkning på en hjørnetann som er plassert litt langt inn og øresbrusk som er litt assymetrisk på den ene av valpene. Dette med hjørnetannen tar jeg helt med ro for dette er jo melketenner som skal byttes ut etter hvert og valpene er veldig myke i kjeven enda slik at dette neste alltid retter seg. Man skal jo selvsagt følge med på dette når tannfellingen setter inn for fullt om 1-2 måneder, men dette bekymrer meg ikke. Dette med ørebrusken er at brusken er "knekt" på ulikt sted på høyre og venstre øre slik at bretten på ørene blir litt ulike. Dette håper vi retter seg med litt massasje og valpen vil jo elske å få massert ørene sine så dette er en vinn-vinn situasjon J  Ellers var alle de små hjertene helt normale, øyne og ører så fine ut og valpene hadde god almennstilstand. Alle valpene var veldig trygge, glad og fine hos veterinæren; stod stødig på bordet, spiste godbiter og logret. Jeg er så stolt av disse valpene at oppdretterhjertet mitt svulmer når jeg får vist dem fram. De er lydige på innkalling, så hele gjengen diltet løse etter meg både inn og ut på veterinærkontoret. På vei ut møtte vi en mann som ville hilse på dem så han fikk favnen full av 8 glade Riesen-valper der ingen satt bak og så an situasjonen - fineste T-valpene mine J

Som nevnt over, så er valpene våre 8 uker i dag og under er nye "oppstilte" bilder av dem. Må bare si at jeg ELSKER den ryddige bakgrunnen jeg har på kjøkkenet mitt J

 Hann 1 - Grønn Hann 2 - Blå

 

Tispe 1 - Gul Tispe 2 - Rød Tispe 3 - Lilla Tispe 4 - Orange Tispe 5 - Rosa Tispe 6 - Svart (tidl Grå)

Jeg har ellers vært på "tyveritokt" på Stine sin hjemmeside i dag og stjålet et nytt bilde av valpenes kjekke pappa Storm.

30.10.2011

Livet med valpene går sin vante gang og det er egentlig ikke så mye å melde bortsett fra at de vokser så det knaker om dagen og alle 8 er sunne, friske valper som virker stabile i hodet. Alt går fortere med dem for hver dag og det blir mere av alt. Under er masse nye bilder fra en dag med fint vær og masse ute-tid for de små.

.

Ankelbiter

27.10.2011

Valpene fortsetter jo sin utvikling og jeg ser nå tydelig mer og mer personlighet på den enkelte valp og vi ser at de posisjonerer seg i forhold til hverandre. Dette innebærer at de har rang-kamper som kan høres ganske heftige ut. De får lov til dette til et visst punkt, men så går enten mamma Buffy eller vi 2-beinte inn og stopper dem. Jeg mener at de skal få drive litt med dette fordi det er en del av alle Schnauzere sin natur å fortelle "hvem de er" og "hva de mener". Schnauzere er raser med tydelig personlighet og dette innebærer en god porsjon egenvilje og selvhevdelse. Dette er noe av det jeg liker best med Schnauzer-rasene og om man ikke tåler en hund med egne meninger og som i tillegg står på for disse meningene så mener jeg at man bør skaffe seg noe annet enn en Schnauzer. Jeg ønsker ikke at de skal avles til rene selskapshunder, da dette er fjernt fra rasens opprinnelse. Som Schnauzer-eier mener jeg derfor at man må ha en god porsjon humor (av det svarte slaget) slik at man kan le i stedet for å bli sint enkelte ganger. I tillegg må man være litt rund i kantene slik at man velger sine kriger og kamper med omhu. Videre må man være uhyre konsekvent slik at man gidder å si nei for 750'nde gang når hunden prøver noe den vil som ikke vi vil at den skal ville. Man må være smartere enn hunden sin slik at man forutser og kan forebygge enkelte hendelser og man må være kjærlig og snill slik at en gidder en hund som er så opptatt av eieren sin som det en Schnauzer er. Dette var noe av det som kreves av oss som skal ha Schnauzere (det er masse mere), men jammen meg får vi mye igjen om vi lykkes med noe av det som står over. Vi får en lojal kompis som alltid er like glad i oss uansett og som er villig til å dø for oss. Vi får en turkamerat eller treningskompis som alltid er klar. Vi får en brukshund som aldri gir seg og vi får en sofa-gris som elsker kos og klapp (når den har fått svidd av litt krutt)

Her kommer igjen bilder av de små Pirajaene våre. Man merker at det er høst og dårligere lys ute så bildene er litt kornete, men man ser jo hva de inneholder. Prøver nå ut et galleri, så bare klikk på de bildene dere vil se eller på pilene på høyre og venstre side for å bla i galleriet.

.

Buffy dresserer

26.10.2011

Valpene er nå blitt 7 uker og det går "i 100" om dagen. De utvider stadig området de beveger seg i ute og nå om dagen er låven det store interesseområdet. Spesielt lek på låvebrua er stor stas, så jeg har hjertet i halsen i frykt for at noen skal ramle ned. Alt er ikke bare lek heller for litt må forberedes til et voksen-liv i tillegg til det leken gir dem (som er masse). Bilkjøring går nå helt fint med dem alle sammen selv om noen gir litt høylytt uttrykk for misnøye. Jeg har klippet klør en gang i uka siden de ble født og dette oppfordrer jeg nye eiere til å fortsette med en god stund slik at dette blir en udramatisk vane for både hund og eier. En 35-50 kilos voksen Riesen som IKKE vil klippe klør er IKKE moro, så det må man bare unngå! I tillegg til den frie leken valpene i mellom, leker også jeg litt med dem der jeg tar initiativ slik at evnt treningssugne valpekjøpere skal ha litt lek som grunnlag for å bygge opp en god belønning

Under er nye bilder av dem med dårlig lys og rotete bakgrunn. Jeg håper på litt OK vær en dag slik at vi kan ta nye "oppstilte" bilder ute.

 Hann 1 - Grønn Hann 2 - Blå
Tispe 1 - Gul Tispe 2 - Rød Tispe 3 - Lilla Tispe 4 - Orange Tispe 5 - Rosa Tispe 6 - Svart (tidl Grå)

22.10.2011

Valpene har hatt besøk i dag også, men det blir jo litt tid til å tulle både ute og inne i tillegg. Det kan virke som om de klør ganske mye i tennene sine for tiden J Det er derfor deilig når de finner pinner og lignende ute i stedet for våre fingre, sko, buksebein o.s.v. Under er bilder av de vakre små skapningene. Noen av bildene er ikke helt skarpe fordi det liksom aldri ble helt lyst ute i dag, så kameraet mitt slet litt med forholdene.

Store, lille Mr. Blå - Enzo
 
Lille ramp, valpegeneral Mr. Grønn - Teddy
 
Lille, søte, snille Frk. Gul Kontaktsøkende Frk. Rød
 
Vakre Frk. Lilla Tykke, selvstendige Frk. Orange
 
Søte, aktive Frk Lyseblå (tidligere Rosa) Martin med gjengen
 
Lille, snille, spreke Frk. Svart (tidligere Grå) - Belle 4 søte jenter på trappa

21.10.2011

Valpebarna har nå vokst ut av merkebåndene sine, så i går ble nye kjøpt inn. Dessverre fikk jeg ikke tak i alle fargene likt de jeg hadde fra før. På grunn av dette er rosa tispe blitt til lyseblå og grå tispe er blitt til svart. Det svarte båndet er litt vanskelig å se på svart hund så det er litt dumt, men det var det jeg fikk tak i. I dag har vi hatt et grusomt vær med vind og regn, men jeg legger ut noen bilder fra i går ettermiddag hvor vi hadde nydelig sol til sent på ettermiddagen. Hundene ser brune ut på bildene denne gangen, men de er svarte og det er bare de varme tonene i ettermiddagslyset som farger dem.

Valpene har begynt å treffe de andre hundene en del og i går var det "onkel" Boro som tilbrakte litt "kvalitetstid" med de søte små. Valpene ser ut til å syntes at han er "O store forbilde", mens han ser ut til å syntes at de er "8 små dritter fra helvete". De løper etter han, logrer og er kjempeivrige, mens han løper vekk fra dem og ser lidende ut. Han er alt for snill og normal i hodet sitt til å gjøre dem noe, men hele han sier at han håper de snart skal til sine nye hjem J

Gleden over samværet er vel ikke helt gjensidig Mr Grønn holder vakt og poserer sammen med Boro Sånn går det når små ekle kryp snuser på tissen Trangt rundt matfatet
 
Frøken lyseblå (rosa) Ut på tur, aldri sur Lille frøken tykk Frøken rød soler seg

18.10.2011

Da er valpene våre blitt 6 uker og det er travle dager for de små... I helga hadde de masse besøk av kommende eiere og "farmor" m/familie. Mamma Buffy var nok ekstra glad ettersom hennes fôrvert Roger også kom en tur til Toten. I går var gjengen på sin første biltur, noe som resulterte i litt oppkast (som er veldig vanlig for Riesen-valper de første bilturene) så nå blir det flere bilturer framover slik at de venner seg til dette med bilkjøring. I dag har de hatt sitt første møte med klippemaskin ettersom hele gjengen er blitt klippet i "bakspeilet" og på kinn, hals og ører. Dette gikk kjempefint og alle 8 valper tok dette med knusende ro. Det er alltid litt spennende å se på reaksjonene når maskinen durer rundt kinn og ører for første gang og noen valper blir litt skeptiske. Jeg klipper dem derfor alltid 2 ganger før de reiser fra oss slik at de har opplevd dette et par ganger før alt blir nytt i livet når de flytter ut.

Foruten dette ekstraordinære med bil og klipping "så går nu dagan" med lek, mat, tiss & bæsj og soving. De er forresten veldig flinke til å bæsje ute slik at det stort sett er på natt det blir litt inne. De sier tydelig ifra når de vil ut etter mat og hele gjengen er blitt flinke til å følge med både ut og inn når vi lokker på dem. Under er nye bilder av de små. Denne gangen hadde jeg Line som fotograf og det er utrolig hvor mye bedre stemning det blir i heimen av det, enn når Olav er med. Tror det kan dreie seg noe om at Line syntes det er gøy å fotografere valper, mens Olav syntes det er #¥&¥ЖЊюђ og så videre J

 Hann 1 - Grønn Hann 2 - Blå
 
Tispe 1 - Gul Tispe 2 - Rød Tispe 3 - Lilla Tispe 4 - Orange Tispe 5 - Rosa Tispe 6 - Grå
 
 Fotografen koser med objektene

11.10.2011

Lover ikke akkurat daglige oppdateringer framover slik som jeg har hatt 3 dager på rad nå, men i dag har valpene 5 ukers dag og jeg har tatt nye "oppstilte" bilder av dem. De begynner nå å få skikkelig med tenner og litt "trøkk" i kjevene, så etter foto-seanse med godbiter for å stå pent, blødde jeg på to fingre. I tillegg var som vanlig Olav og jeg nesten uvenner da alle 8 var ferdig fotografert på grunn av at jeg ikke mener han knipser fort nok, i rett tidspunkt osv og han hater dette her med de oppstilte bildene. Joda, familielykken er komplett... Det går heldigvis fort over og gleden over de 8 små som utvikler seg i rasende fart overskygger små uenigheter av "foto-faglig" art J

 Hann 1 - Grønn Hann 2 - Blå
 
Tispe 1 - Gul Tispe 2 - Rød Tispe 3 - Lilla Tispe 4 - Orange Tispe 5 - Rosa Tispe 6 - Grå

Vi hadde kjempevær i dag også og jeg ser godt at valpene blir tøffere for hver gang de er ute nå. Utforsker-trangen driver dem lenger og lenger vekk fra døra og de er ikke så avhengig av å være flere sammen for å ta seg en liten tur

Gartneren På alert'n Full fart på korte bein Tjukkas på tur
 
Traktor-liga'n Fineste, flinkeste Buffy-mamma'n Tur med mutter'n Lek med mamma Sein uteservering

10.10.2011

Kommer "lite ögongodis" i dag også. Syntes dette svenske begrepet passer så bra på valper; det er en veldig presis beskrivelse av hvordan de er: godteri for øynene.

I dag hadde vi fint vær igjen og gjengen var ute en tur på ettermiddagen. Det er tydelig at de nå er mer klare for dette, for både farten og utforskertrangen er mye større enn for bare noen dager siden. De fikk også maten sin ute og hele gjengen var flinke bebiser og bæsjet ute. Under er noen bilder fra dagens ekspedisjon i hagen vår.

09.10.2011

Her kommer noen nye bilder av ungene våre. Det begynner å bli mye fart i dem, men på grunn av regn og kaldt får de ikke vært noe særlig ute dessverre, så kruttet må svies av inne... Er mange sovebilder av dem i dag. Det er ikke fordi de sover hele tiden (absolutt ikke), men mye fart, litt dårlig lys og svarte hunder er en kombinasjon som kameraet mitt ikke helt fikser. Er liksom litt enklere å få skarpe bilder når de små englebarna sover og de er jo ganske så søte da også faktisk...

06.10.2011

Blir en kjapp oppdatering i dag også fordi jeg bare MÅ vise frem valpene. De utvikler seg masse hver eneste dag nå. Tennene er kommet gjennom og de får mer og mer kontroll på kroppen for hver dag (selv om bevegelsene fortsatt er klønete og valpete). Leken valpene i mellom øker på, og gjenstandsinteressen begynner å komme slik at lekene jeg har til dem begynner å få litt oppmerksomhet. De allikevel fortsatt babyer som elsker å kose og som sovner raskt etter litt mat og en lekeøkt.

Crazy-bananas Mye forskjellig å prøve nye tenner på En liten pause Sjalu og misunnelig på leka?

 

Lekene begynner å bli interessante Buffy redder de mest verdifulle lekene m/pip ut av huset
 
Vakreste hodene som bare ber om å bli fotografert

03.10.2011

Valpegjengen tilbringer nå mye tid på kjøkkenet og jeg bråker med vilje masse med kjeler og oppvask og andre sysler som hører husmoryrket til. Det er ingen av valpene som viser noen form for berørthet for bråk, så langt i alle fall, og det er jeg veldig fornøyd med ettersom det ikke er helt uvanlig at en og annen kan syntes at ting er litt skummelt. Valpene er ellers masse sammen med ungene våre, noe jeg tror er til glede for alle involverte. Det begynner nå å komme gjennom noen sylskarpe valpetenner så om ei ukes til er det kanskje ikke like moro for Line å bli bitt i nesa av en liten Piraja-bart... Anders har jo vært vant til valpekull fra han ble født og han ler så han rister når hele kullet kravler over han. Jeg tror jo det er helt flott for unger å vokse opp med dyr, men jammen meg er jeg glad for at valpene mine preges på unger også. Unger er jo annerledes enn voksne i kroppsspråk og bevegelser, så jeg er ikke i tvil om at denne tidlige pregingen er bra for hunder som skal leve i et samfunn med både barn og voksne. Om det skulle være en ulempe med dette, så er det at valpene kan ha en tendens til å bli litt vel glad i unger, noe ikke alle unger setter like stor pris på. Ellers er jo alltid minst en av oss voksne til stede når ungene er sammen med valpene for å følge med på at verken to- eller foirebeinte får seg noen dårlige opplevelser.

Vi har forsøkt oss med de første oppstilte bildene av valpene i dag. De skjønte ikke helt hva vi skulle og er heller ikke helt stabile på beina sine enda, men det ble da noen bilder av dem. Mr.grønn og frk.rød spiste før vi tok bilder så de er litt våte i pelsen og ser derfor ikke helt like "strøkne" ut som de andre valpene på bildene. Om ei uke er det mye lettere med denne typen bilder, men det er jo artig å se utviklingen deres rent eksteriørt i slike bilder uansett.

 Hann 1 - Grønn Hann 2 - Blå
 
Tispe 1 - Gul Tispe 2 - Rød Tispe 3 - Lilla Tispe 4 - Orange Tispe 5 - Rosa Tispe 6 - Grå

30.09.2011

Valpegjengen har i dag vært ute for første gang. De syntes nok både at lyset var skarpt og underlaget var litt rart, men tinte fort opp og undersøkte litt rundt seg før de ble raskt slitne og la seg for å sove. Vi har hatt ca 25 grader i sola i dag, men jeg vil ikke at de små skal sove på bakken ute såpass tidlig i livet, så etter ca en halvtime fikk de komme inn igjen og fikk et etterlengtet måltid med mat som de slukte i seg, før de sovnet. Er ikke mye nytt disse små nøstene skal oppleve før de blir slitne. Mamma Buffy har begynt å få noen små-turer sammen med hannhundene våre og det ser ut til at hun setter pris på litt kvalitetstid for seg selv uten ungene (slik som visse andre småbarnsmødre også syntes). Hun er i god form og fin i pelsen, så om hun ikke hadde hatt gedigne "hengepupper" ville en ikke sett at hun nettopp har vært drektig og født et stort kull.

Mamma med kvalitetstid Her har de akkurat kommet ut og holder seg sammen i starten før de blir modigere.
 
"Close-ups" av de vakreste T-valpene våre - til å spise opp hele gjengen
 
"Vi kan allerede ule". Se de søte, runde, små munnene. Frøken rosa på tur Det nye underlaget sjekkes grundig Frk. rød i spissen for valpegeriljaen Kosestund med Anders

29.09.2011

"Valp-ungene" våre har nå passert sin 3-ukers dag og vi har begynt å introdusere fast føde til dem, og ikke kun morsmelk. Vi fôrer valpene med oppbløtt Royal Canine valpefôr med litt tispe-melk erstatning over for å gjøre overgangen til fast føde så myk som mulig. Blandingen moses godt og vi fôrer foreløpig kun på ett måltid pr.dag slik at overgangen skal gå forsiktig og de små tarmene gradvis får venne seg til noe annet enn morsmelk. Hovednæringskilde fortsatt er mamma Buffy og hun spiser ca 2,5 gang normal mengde med fôr og er allikevel slank så det sier noe om mengden næring som går ut av kroppen hennes og over i valpene. Alle valpene var tydeligvis klare for å få litt hundefôr nå for de kaster seg over maten når jeg serverer. Manerene er ikke helt klare for finere restauranter enda J så de er mildt sagt "innsauset" etter et måltid. Jammen meg godt at mamma Buffy er glad i mat slik at hun med glede vasker matrester (eller halve måltider) av sine 8 små.

Ellers skjer utviklingen i rasende fart på de små og de er nå i gang med å leke / kampe litt med hverandre. De er ikke helt stødige på beina enda, så litt klønete er lekingen, men det er masse lyd og høy intensitet til tider. Om det deilige, varme været vi har på Østlandet holder seg til helgen, så skal de små få komme ut en tur for første gang og vi tar oss antagelig en liten biltur for å trene litt på bilkjøring sammen med trygge mamma Buffy som elsker å kjøre bil.

Hun: "Nå biter jeg deg i trynet" Han: "Jenter altså..." Han: "Fy søren så teit" Hele gjengen rundt matfatet ... og oppi maten
 
 
Deilig pote i matfatet ...og så fine var gutta i ansiktet sitt Snille jenter som vasker hverandre
 
Kalde og våte etter "mat-bad" "JENTELUS - HJÆLP!!!!" "Huff, så slitsomt" "Er det mulig" "Nå dæljer jeg hu der i hue"
 
"Se den deilige melka som henger der" "Skulle gjerne hatt litt av det" Neeeeesten Klarte det!

24.09.2011

De små valpene har nå vokst og utviklet seg utrolig mye. Jeg har vært i Stockholm med jobben denne uka og det hadde skjedd enormt mye med de små på de 5 dagene jeg ikke har sett dem. De er nå mye mer orientert om verden rundt seg, de ser og hører når vi kommer inn i valperommet og de går rundt på ustøe bein. Når mamma Buffy har vært ute for å lufte seg litt, kjenner de lukten av henne med det samme hun kommer inn og et voldsomt hylekor setter i gang for å få mat "MED EN GANG, FORT, FORT!!!" Det er ganske utrolig å følge med på hvor fort disse små utvikles og hvor tidlig sanser, egenskaper og språk kommer til syne. De har nå utviklet en del dempende signaler og man ser dette når man stryker dem i munnvika. Dette fremkaller slikking rundt munnen og gjesping (som er dempende signaler) hver gang man gjør det. De er ellers i gang med litt ustø, klønete lek og vi vet at det nå går fort til de er små "Pirajaer" J

Denne uka har de små fått sin første markkur og mamma Buffy har fått fjernet stingene etter keisersnittet. Arret ser veldig fint ut og vi er lettet over at perioden med operasjonssår nå er over og at alt har gått så fint etter den dramatiske starten.

Valpene har hatt besøk fra "farmor" Stine fra i går til i dag og jeg er stygt redd jeg må telle over valpene neste gang hun kommer slik at hun ikke stjeler noen med seg J De 8 små ble merket med fargebånd som "farmor" har kjøpt, så de er nå enkle å holde fra hverandre. Under er nye bilder av våre små sorte skatter.

 Hann 1 - Grønn Hann 2 - Blå
 
Tispe 1 - Gul Tispe 2 - Rød Tispe 3 - Lilla Tispe 4 - Orange Tispe 5 - Rosa Tispe 6 - Grå

 

Søskenkjærlighet Hele regnbuen Blue eyes Trett, trettere, sover

17.09.2011

Pappa til valpene; Storm har i dag vært på farten med eier Stine. De konkurrerte klasse C spor på stevne til Hønefoss Hundeklubb og dette gikk kjempebra. De vant like så godt klasse C og fikk opprykk til klasse B. Dermed kan Storm smykke seg med tittelen Svensk Utstillingschampion ettersom han "kun" manglet dette opprykket for å kvalifisere til denne tittelen. Vi er kjempestolte av denne flotte og allsidige ekvipasjen som markerer seg innen både bruks, lydighet og utstilling - godt jobbet av eier Stine med en herlig Storm!!!

Valpene feiret pappa'n sin med å få små sprekker der det skal bli øyne. Fram til nå har de vært helt blinde ettersom øynene ikke åpner seg før nå. De vil fortsatt ha litt dårlig syn en periode mens øynene gradvis venner seg til lyset og utvikles. Når de nå begynner å se og høre, blir de gradvis mer opptatt av det som skjer rundt seg og de blir mer og mer morsomme og holde på med. Foreløpig er de fortsatt i valperommet for at de og mamma Buffy skal ha fred og ro, men om ca 1 uke vil de bli tatt med mer og mer inn i dagliglivet slik at de sosialiseres, preges og venner seg til alt det de skal forholde seg til i livet sammen med mennesker. Alle sammen har nå doblet fødselsvekten sin og de har fått sin første klo-klipp. Under er bilder av de flunkende nye øynene :-) (og de supersøte værhårene som har vokst ut på snutene)

15.09.2011

Valpene våre er nå blitt 9 dager og alt går nå heldigvis "på skinner". Dette betyr at det er en litt "kjedelig" periode for oss to-beinte hvor eneste jobb er å kontroll-veie valpene hver dag, klippe klør og holde kassa ren (+selvsagt kosing med hver valp individuelt). Alt annet ordner mamma Buffy opp i selv og valpene er jo ikke veldig sosiale med folk ettersom de verken ser eller hører. De er opptatt av å få nok mat og sier høylytt i fra når Buffy går fra valpekassa. De er ellers opptatt av nærhet og varme fra mor og søsken, så om èn kommer litt bort fra de andre valpene i kassa, så hører en også det veldig tydelig. Mesteparten av tiden er det ellers fred og fordragelighet med en mor som har masse melk og valper som legger på seg mellom 40 og 100 gram hvert døgn.

Vi gleder oss nå til vi kommer ca 10 dager lenger fram i tid slik at de små begynner å utvikles til mye mer sosiale individer. Det er da den virkelig spennende perioden begynner og vi er så spent på disse valpene at det nesten er vanskelig å vente. Under er nye bilder av gjengen.

 Hann 1 Hann 2

 

Tispe 1 Tispe 2 Tispe 3 Tispe 4 Tispe 5 Tispe 6

 

Søskenkjærlighet Veiing Buffy med hele gjengen Vakreste, vakre Lang, lang rekke

10.09.2011

Starten for dette kullet har ikke vært den aller beste. Det litt sene keisersnittet har antagelig gjort at noen av valpene ikke var levedyktige. Vi har mistet to tisper til, og mamma Buffy var stresset da de var dårlige. Hun vasket og dyttet på dem som om hun forsøkte å holde dem i gang, men til ingen nytte. Etter at disse to døde, har roen senket seg over valpekassa og endelig kan vi kose oss med kullet og Buffy ser ut til å nyte "mamma-tilværelsen". Jeg syntes det er vondt å miste valper selv om det er så tidlig, men er realist nok til å innse at syke valper ikke bør vokse opp. Vi har nå 2 hanner og 6 tisper igjen og de virker veldig kvikke og friske. Alle sammen spiser med god appetitt og legger på seg som de skal. Vi håper nå at vi får beholde de valpene som er igjen og det ser slik ut.

"Farmor" Stine har kjøpt fargebånd til valpene for å skille dem fra hverandre, men hun trodde nok vi skulle få St.Bernhard valper for de er passe om ca 14 dager tenker jeg J Fram til båndene blir passe har jeg merket dem med korrekturlakk slik at jeg skal skille dem fra hverandre. På den måten kan jeg kontrollere vektøkning til hver enkelt valp og bilder av valpene èn og èn vil kunne følges ca. ukentlig fra nå og fram til levering. Under er masse bilder av dem fra i dag.

 Hann 1 Hann 2
 
Tispe 1 Tispe 2 Tispe 3 Tispe 4 Tispe 5 Tispe 6

 

Liten frøken på tur Flink mamma vasker og steller ...skikkelig grundig vask Endelig ferdig
 
Fredelige små bebiser sover tett med mamma "Litt" størrelseforskjell Buffy med hele gjengen

06,07 & 08.09.2011

6.september kom endelig valpene våre. Buffy har vært veldig tung den siste tiden og det har sett ut til å være slitsomt for henne. Fødselen startet helt som normalt og 5 valper kom ut med jevne mellomrom uten altfor store pauser imellom. "Farmor" Stine kastet seg i bilen og deltok utover kvelden og natta sammen med meg. Det var en ganske så stolt hannhundeier som så på de små undrene som "ploppet ut"

Buffy jobbet bra med veene og presset ut valpene på få veer og hun navlet og vasket som en ny-bakt valpe-mamma skal gjøre. Mellom hver valp så hun ut til å slappe godt av og de små fikk suge litt melk. Så, plutselig, etter den 5. valpen var det bråstopp med både veer og valper. Jeg lot henne slappe av i godt og vel 1 time for så å prøve alt man skal prøve, med å få i henne næring, massere og løpe litt lett for å få i gang igjen fødselen. Ikke noe av dette hjalp og i mellomtiden var det blitt natt. Når vi skjønte at vi trengte veterinær, begynte problemene for alvor. Veterinærene får ikke lenger noe støtte fra det offentlige for å opprettholde vaktordninger, så de klinikker som har vakt gjør det på ren goodwill. Goodwill var det ikke plenty av den natta og èn veterinær ville ikke hjelpe meg fordi jeg bodde i feil kommune da hans distrikt var Gjøvik og Land - MAKAN!!! Til slutt fikk jeg tak i en som kunne gi ve-stimulerende sprøyte etter at han hadde undersøkt at det ikke satt fast noen valp i fødselskanalen som kunne gitt et fatalt utfall med revnet livmor. Imidlertid virket heller ikke denne sprøyta og keisersnitt var eneste mulighet.

Jeg var nå ganske desperat og ringte min pensjonerte veterinær fra før i tiden på mobil og vekket han kl. 03.00 om natta. Han fikk formidlet noen andre mobil-nummer til meg og endelig kl. 04.00 var vi på plass hos min faste veterinærklinikk; Gjøvik Dyreklinikk. Det hadde nå gått lang tid og vi var forberedt på å plukke ut døde valper og var mest opptatt av å redde Buffy og var glad for de 5 velskapte valpene som var kommet på naturlig vis. Rutinemessig ultralyd før keisersnittet avslørte at det i alle fall banket ett lite valpe-hjerte inni Buffy så vi håpet på å redde den valpen. Veterinær Marit ordnet med narkose og lokalbedøvelse og alt annet og fikk åpnet opp. Inni Buffy lå det en stor livmor som inneholdt til sammen 7 valper til! De ble plukket ut med Stine som veterinærassistent og med påfølgende hektisk aktivitet for meg med narkose-motgift og middel for respirasjon til alle valper + massasje for å etterligne den "behandlingen" de egentlig skal få gjennom fødselskanalen som stimulerer blodomløp og får valpen "i gang". Èn av valpene var død, men vi klarte å redde de 6 andre utrolig nok. Tusen takk til veterinær Marit ved Gjøvik Dyreklinikk som hjalp oss midt på natta og reddet mange liv! Og, takk til Stine som hjalp til, støttet og oppmuntret meg da det så litt mørkt ut ei stund for å klare å skaffe veterinær!

I løpet av gårsdagen døde den ene av de små tispene våre slik at det nå er 2 hanner og 8 tisper igjen i kullet. Èn til av de små tispene henger litt etter, men gir henne litt morsmelktillegg og håper på at det skal gå bra. Det gikk jo noen timer fra siste valp ble født normalt til keisersnittet så vi må nok tåle at de valpene som lå nederst ved fødselskanalen kan ha blitt liggende litt vel lenge fra de egentlig skulle vært født. De 9 andre valpene er imidlertid veldig spreke og fine, så dem er vi ikke bekymret for akkurat nå i alle fall. De protesterer høylytt når de skal veies, leter hektisk etter mamma når hun går og spiser med god appetitt - akkurat slik små Riesen-bebiser skal væreJ.

Buffy og jeg tørker valp sammen "Litt" størrelsesforskjell på voksen og nyfødt Riesen
 
Baby-face Mamma Buffy og baby slapper av Vel hjemme med 11 små og en sliten mamma

04.09.2011

Fødselen nærmer seg nå med stormskritt. Alt vi to-beinte skal fikse er forberedt og klart til fødselen, så nå må bare Buffy bli klar til å komme med de sorte små. Hun er stor og tung i magen om dagen og går ikke lenger enn hun må for å gjøre fra seg. Ellers vil hun helst ligge ved føttene mine og tigge mat eller sove. Hun har utviklet ganske store jur, så melka er på gang og magen har fått pæreform så jeg tror ikke det drøyer mange dager før fødselen er i gang her og jeg (+ "farmor" Stine) er utrolig spente og gleder oss!

01.08.2011

Vi har i dag tatt ultralyd av Buffy på Fetsund Dyreklinikk og veterinær Ølstad fant masse små "smultringer" i magen til Buffy. Jeg kaller dem "smultringer" fordi valpe-fostrene ligger i en bue med morkaka mellom bena på en måte slik at fostrene ser ut som en smultring = ring med hull i midten. Det er vanskelig å si noe sikkert antall etter en ultralyd fordi valpene ligger på rekke og rad slik at en ikke får fanget alle i ett bilde. Når veterinæren da flytter apparatet så vet man ikke sikkert at man ser samme valp mer enn en gang. Ut fra hva han så så trodde i alle fall ølstad at det var et stort kull og han antydet 8-9. Sikkert vet vi ikke før fødselen er overstått, så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet.

08.07.2011

Vi fikk en parring til i dag. Storm skjønte nok poenget etter gårsdagens debut så han var betydelig mye kjappere og mer rutinert under parringen i dag. Buffy er fortsatt like klar for det meste, så da gikk det "på skinner". Under er det bilder av Buffy og Storm på fløter'n + litt mer.

07.07.2011

Vi har i dag hatt første vellykkede parring mellom Storm og Buffy. Alt foregikk helt naturlig slik som man ønsker at det skal. Storm parret nå for første gang og var jo derfor uerfaren og litt klønete, men Buffy er en tispe av det litt mer "lettvinte" slaget så hun rygget inntil og rettledet gutten og vi fikk en parring med "heng" i ca 15 minutter J Om alt nå går slik vi ønsker, så venter vi valper ca 08.september. Vi kommer til å ta ultralyd av henne etter 4 uker slik at vi vet sikrere om kjærlighetsferien på Toten gir resultater. Takk til Stine som eier Storm og Roger som har Buffy for at de legger til rette for at vi får til denne parringen midt i ferieavvikling!