Valpedagbok W-kull

Tilbake til stamtavle og andre opplysninger om W-kullet

18.07.2014

I dag har to til av valpene våre reist til sine nye hjem og vi har nå bare to igjen her hjemme hos oss; herr Blå som skal bo her og frøken Grå som er til salgs om rett eier dukker opp til henne. Vi vil at hun skal ha et hjem der hun får være en del av familien samtidig som hun får jobbe litt med hodet sitt i form av redningstrening, bruks eller lydighet. Hun er ei kontaktsøkende tispe som har god kontakt og mye lek. Samtidig er hun en skikkelig Riesen med mye pågangsmot og egenvilje.

Først ut i dag reiste lille frøken Gul - Black Emac Which Witch (Vera). Hun skal bo sammen med Elma hos familien Midtlid og er deres 5 Riesen. Vi ønsker lykke til og vet at Vera får et kjempegodt hjem hos en familie som er over gjennomsnittet glad i hunder :) Vi fikk også et trivelig gjensyn med Elma ettersom hun selvfølgelig var med til Toten for å hente hjem "lillesøster". Hun så veldig godt ut, virket veldig fornøyd og det var moro å se henne igjen! Disse to "jentene" får nok mye glede av hverandre framover.

Neste valp som reiste var herr Lyseblå - Black Emac Working Class Hero (Rufus). Han skal bo hos Lill som har hatt Riesenschnauzer før og nå er ny-forelsket i lille Rufus. Jeg tror han er forelsket i henne også for sist hun var her på besøk, satt han lenge og kikket etter bilen da hun reiste hjem - Perfect Match :) Vi ønsker lykke til og gleder oss til å følge Rufus framover ettersom han bor i nærheten av oss.


13.07.2014

Denne uka har frøken Grønn - Black Emac Working Girl, reist til sitt nye hjem hos Amy i Harstad. Hun vil bo sammen med Riesen-hannen Dielko og skal trene redning og lydighet. Vi ønsker lykke til og håper at denne valpen er det vi tror hun vil bli som arbeidshund.

De 4 valpene som er igjen her hjemme var seinere i uka på skogstur igjen sammen med mamma Tutti og meg. Det har jo vært en voldsom varme denne uka og Tutti introduserte valpene for badelivets gleder med bekke-vandring :) Gjengen tar utfordringer på strak labb og deltok med liv og lyst. Under er bilder av gullungene i skogen.

Tutti har tatt seg fint inn igjen i kroppen etter 9 valper og uker med diing

 

Gjengen på tur

 

Herr lyseblå - liten staselig kar!

Mer Herr lyseblå

..og enda mer Herr lyseblå

Frøken Gul

Mere Frøken Gul

Frøken Grå

Full fart med koordineringstrening i skogen

Min egen Herr Blå

 

Herr Blå til venstre og Herr Lyseblå til høyre

Må ta med et par blomsterbilder også


09.07.2014

Valpene våre har nå blitt 8 uker. De har vært hos veterinæren og alle sammen var akkurat så perfekte som vi trodde de skulle være. Veterinæren syntes det var et veldig jevnt og fint kull. De første valpene har reist til sine nye hjem og tilbakemeldingene fra de nye Riesen-eierne har vært ensidig positive så langt. Trygge, fine valper som har taklet bilturen hjem godt og som utforsker sine nye omgivelser med nysgjerrighet og stå-på vilje. Under er bilder fra den siste uka.

 

Frøken rød

 

Frøken oransje til høyre

  

Lyseblå hann skal være her i to uker til og vente på at ny eier får ferie

   

Gjengen på tur med mamma Tutti

  Frøken lilla

 

Lille, søte frøken gul

 

Vår lille Working Girl - frøken grønn 

 

Frøken grå

 

Fineste gutten til mor


Valpelevering

Frøken Rosa - Black Emac Wilma Flintstone (Wilma) var den første valpen som reiste. Hun skal bo hos Pål og Ann Christin som er godt kjent med rasen fra før. De skal nå ha sin første tispe etter to hanner og vi ønsker lykke til!

 

Neste valp som reiste var frøken lilla - Black Emac Wild at Heart (Luna). Hun skal bo hos familien Rogne som også kjenner godt til rasen fra før - vi ønsker lykke til!

 

Deretter var turen kommet til frøken oransje - Black Emac Wildcard to Askibo (Ellie-M) som flyttet til oppdretterkollegaer Jørvil og Gunnar på Askibo. Vi håper hun blir til stor glede og ønsker lykke til! 

Den siste som har reist så langt er frøken rød - Black Emac Watch out for Walborg (Walborg). Hun er en svært etterlengtet valp hos familien Osmo etter at deres forrige Riesen døde i vinter. Vi ønsker lykke til og håper a'Walborg blir til like stor glede som forrige Riesen!

30.06.2014

Dagene flyr av gårde her og valpene krever sitt om dagen kan man si. Vi øver på å kjøre bil for tiden og ingen har så langt blitt bilsyke, men et er "litt" hyling der bak i buret kan man trygt si - sånn ca på et nivå som gjør at man skulle hatt hørselsvern :) Jeg opplever valpene som veldig trygge i de ulike miljøene jeg har hatt dem med og i dag var det skogen som stod for tur. Valpene utforsket, klatret, gravde, krøp, tygde pinner og løp rundt, akkurat slik som friske, små Riesen-bebiser skal gjøre. Full fart hele turen og deilig med slitne valpe hjemme i kveld :) Tutti tar fortsatt mamma-oppgaven på alvor og jeg merker at hun er noe mer vaktsom enn elles når hun har med seg barne-flokken sin på tur. Fulgte godt med på alle lyder og var bratt i nakken. Vi fikk også en liten skudd-prøve i dag ettersom det plutselig kom skudd mens vi var ute, men jeg tror egentlig jeg var den eneste som skvatt litt :)

Senere denne uka har vi "en date" med veterinæren og da blir det veterinærbesiktigelse, ID-merking med chip og vaksine på de små. De skal også få en klipp av hode, bakspeil og klør + en siste mark-kur denne uka og dermed er de klare for å reise ut i den store verden på egenhånd. Herrlighet så for tiden går!

Under er det masse bilder av de små på tur med mamma Tutti og Anders nå i kveld.

Fornøyd Tutti på skogstur

Tutti og frøken grønn til venstre og med hele flokken til høyre

Familie-idyll i skogen til venstre og frøken rosa til høyre

Mer frøken rosa

Frøken rød

Moro med store fjell man kan bestige, til venstre rød på bakken, lilla på toppen av steinen og mørk- blå for tung i rumpa til å komme opp. Til høyre er det møte for "Riddere av det runde bord"

Til venstre rød og oransje og til høyre oransje.

Tutti med ungeflokken på tur

Lys blå hann

Mer lys blå hannvalp

Frøken lilla

Mer frøken lilla på toppen av steinen til venstre og i farta til høyre

Frøken lilla til venstre og lek rundt steinen til høyre

Utrolig hvor mye moro man kan ha med en stein i skogen. Her frøken gul som tindebestiger

Frøken gul til venstre og frøken grønn til høyre

Frøken grønn

Frøknene gul og grønn med felles pinne-interesse

Frøken grå

Mer frøken grå

Full fart på tur. Til venstre frøken oransje i fint driv i det høye gresset

Blå hann

Mer blå hann

To- og fire-beinte unger på tur


17.06.2014

Oj, som dagene flyr av sted for meg. Ser det allerede er 10 dager siden jeg sist oppdaterte her. Skal ikke love å forbedre meg heller for det er travle dager her :) Valpene vokser og trives.  Jeg opplever dem som trygge, fine valper med stødig psyke. Nye ting undersøkes med nysgjerrighet og de ser ikke ut til å være lydberørte. Jeg er jo litt "slem" mot dem med å slippe ned metallkopper i gulvet og lage annet støy slik at de skal venne seg til dette her i den trygge valpetilværelsen sammen med mamma. I dag har de fått sin første klipp, noe som gikk veldig greit med alle sammen. Etter klippen fikk jeg hjelp av Line slik at vi endelig fikk tatt noen "oppstilte" bilder av dem i kveldssola. Etterpå var det vilter lek som ble godt dokumentert :)

Hann 1 - lysblå Hann 2 - blå
 

Tispe 1 - rosa Tispe 2 - gul Tispe 3 - grå Tispe 4 - grønn Tispe 5 - oransje Tispe 6 - rød Tispe 7 - lilla

 

 

 

 

 


07.06.2014

Valpene er nå blitt 4 uker og det skjer masse med dem om dagen. Jeg har ikke vært veldig flink med oppdateringer den siste tiden, men det er altså ikke fordi det ikke skjer noe med valpene. De utvikler seg i rasende fart og begynner og bli skikkelig sosiale - de er oppsøkende og blide når man er sammen med dem og de har så vidt begynt å leke/sloss litt med hverandre. De får sitt daglige stell med mat 3 ganger om dagen i form av opp-bløtt tørrfôr i tillegg til melk fra mamma Tutti. Jeg klipper klørne regelmessig både fordi de vokser fort og er sylskarpe mot mammas patter, men også fordi valpene skal bli godt vant til at klo-klipp er noe udramatisk som man bare gjør når man er Riesenschnauzer og lever sammen med mennesker :) Alle sammen har fått sin første ormekur uten at noen av dem hadde noen ulumskheter i magen, men jeg vil allikevel behandle dem 2 ganger til innen de reiser fra meg. I dag hadde vi en fin og varm sommerkveld så valpene fikk komme utendørs for første gang. De storkoste seg på gresset og fikk servert maten sin ute. De er jo fortsatt små bebiser som fort blir slitne, så etter litt utforsking ble de båret inn igjen da jeg ikke liker at valpene mine sover på bakken ute med tanke på urinveisinfeksjon. Under er masse bilder av de små i kveldssola nå i kveld og bare jeg får litt assistanse en dag skal jeg få tatt oppstilte bilder av hver valp individuelt.

Hvor søt kan man egentlig bli?

Det var en gang en løvetann...

 

På utforsker'n

 

To små spor-bebiser

På tur med mamma og alene

Uteserveringen er åpen i Kolbu med drikke og enkle små-retter :)

En av gutta våre med mamma og alene - stram kar!

Deilig med sol for første gang


26.05.2014

Valpene har nå blitt 16 dager og de vokser så det knaker om dagen. Utviklingen går i rasende fart og de små har nå åpnet øynene, de er oppe å går på beina, de leker med hverandre og de klatrer ut av kassa noen ganger (eller kanskje mer ramler over kanten når de henger "på ripa" og roper etter mamma Tutti når hun går fra dem). De føler med mer og mer rundt seg og den viktige sosialiserings-perioden er nå i gang og mye ansvar hviler på meg som oppdretter fram til levering for at valpene skal utvikle seg til trygge, gode individer med gode opplevelser med masse forskjellig før de forlater "redet". Under er nye bilder av de små med sine fargehalsbånd for å skille dem fra hverandre.

Hann 1 - lysblå Hann 2 - blå
 
Tispe 1 - rosa Tispe 2 - gul Tispe 3 - grå Tispe 4 - grønn Tispe 5 - oransje Tispe 6 - rød Tispe 7 - lilla

 

Begynner å bli trangt om plassen i mamma Tuttis "matbar"

...noe enkelte forsøker å løse med å klatre i høyden

Ser lengselsfullt ut i den store verden

Trøtt, mett og fornøyd liten gutt

Godt å ha en hundeinteressert liten kar i huset når valper skal sosialiseres

Felles glede og nytte :)

 

Skulle så gjerne vært over den kanten

..og "surver" så snuten blir våt

 

Vi prøver et framstøt

Søtnos på startgropa til den store verden der ute.

 


20.05.2014

Valpene har nå blitt 10 dager gamle og det skjer masse utvikling om dagen. Det begynner så vidt å bli små sprekker til øyne på noen av dem og de har begynt å ta sine første vaklende skritt. De skriker høylytt på mat når mamma Tutti har vært ute en tur og kommer tilbake til valpekassa og de reiser seg da opp på beina for å søke etter maten. Alle sammen er gode og runde, så Tutti har definitivt nok mat til dem. Som en tommelfingerregel skal valper ha doblet fødselsvekten sin i løpet av de første 10 levedøgn og disse små har faktisk ca tredoblet fødselsvekten :) Valper er faktisk født med en evne til å vise dempende signaler, så fra de er nyfødte gjesper de når man stryker dem i munnvika og jeg kan dermed få super-søte gjespe-bilder av dem :) Ganske fantastisk at de er født med denne evnen! De har ellers fått sin første kloklipp og om noen dager venter første ormekur. Alt i alt er de helt normale valper med en sunn og normal utvikling og selvfølgelig så er de verden søteste disse 9 :) Under er bilder av dem fra i dag. Etter at jeg tok bildene ble de kontrollveiet og de fikk på seg fargede halsbånd slik at det blir mulig å følge hver valp individuelt. Dessverre er ikke dagens bilder med fargebåndene på, men det kommer, det kommer.

Hann 1 - lysblå Hann 2 - blå
 
Tispe 1 - rosa Tispe 2 - gul Tispe 3 - grå Tispe 4 - grønn Tispe 5 - oransje Tispe 6 - rød Tispe 7 - lilla

Valp med dempende signaler

Frøken rød er ikke lenger noen lettvekter

Verdens søteste og mest uskyldige (enn så lenge:))


13.05.2014

Nå har valpene blitt 4 dager gamle og vi har både gode og dårlige nyheter å komme med. To av valpene våre har dessverre dødd fordi mamma Tutti la seg på dem. Tror nok dette handler litt om at hun er uerfaren som mamma og hun fikk jo mange. Vi har derfor igjen 2 hanner og 7 tisper. Den gode nyheten er at alle de som lever, legger godt på seg og virker veldig pigge og fine. Jeg kontrollveier dem hver dag nå i starten og alle øker godt i vekt. Mamma Tutti ser ut til å ha funnet roen med valpene og hun har bare så vidt tid til å gå ut å tisse. Under er noen nye portretter av de små og mamma Tutti.

To småttiser som har "mistet" tunga si.

Mamma Tutti hvisker hemmeligheter til bebisen sin

Søskenkjærlighet

Mamma Tutti med noen av sine små


 

10.05.2014

Valpene våre ble, litt uventet, født i dag. Dette er jo 4 dager før vi ventet dem, men Tutti ville ut med dem nå (tydeligvis) og det er det jo mulig å forstå når vi fikk se hvor mange valper magen skjulte. Vi endte til slutt opp med 11 valper!!! - 3 hanner og 8 tisper. Et par av tispene er litt små, men virker livskraftige og har godt instinkt for mat (i likhet med sine søsken). Alle valpene har spist godt og magene begynner å bli runde allerede.

Tutti er tydeligvis en "natural born mother" for makan til imponerende fødsel har jeg aldri hatt før. Det var 3-4 veer, ut med valp, navle, spise morkake, vaske valp, die valper, sove, 3-4 veer, neste valp o.s.v. Slik gikk hele fødselen, jevnt og trutt, ikke noe stress og med ei tispe som sparte på kreftene, sov når hun kunne og spiste. Fødsel av alle 11 valpene tok ca 6 timer og Tutti virker ikke påfallende sliten. Hun er blid og fornøyd, spiser, lufter seg og koser med de små gullungene. Vi håper nå at alle sammen klarer seg gjennom de første kritiske dagene og vi gleder oss til å se hva den blir av denne banditt-gjengen når de vokser til.

Under er de første bildene av vårt W-kull

Hele gjengen på 11 samlet

"Litt" størrelsesforskjell på mamma og valp


08.04.2014

Jeg har vært på ultralyd med Tutti i dag og der var det liv i magen :) Veterinæren telte en del valper og sikker kan man jo ikke være, men hun mente å telle i alle fall 6/7/8 valper. Under er et ultralydbilde av en av de små "smultringene" :) Nå håper vi alt går bra framover og gleder oss til fødsel i midten av mai.

15.03.2014

Da har Tutti og jeg kommet hjem etter et par flotte dager i Tyskland. Målet for reisen var å få parret Tutti med den fine hannen Finnexc Aki. Vi fikk både parringen vi kom for og mye mer. Aki's eier Claudia var et nytt og svært hyggelig bekjentskap som vi håper å beholde i årene framover. Hun stilte opp med super-service til meg og jeg er veldig takknemmelig for hyggelige dager. Selve parringen var veldig uproblematisk og vi fikk to flotte parringer med "heng" i ca 20 minutter begge dager. De to hundene fant ut av dette på egenhånd og Claudia og jeg holdt bare hver vår hund mens de "hang". Vi krysser fingrene for resultat av turen og kommer til å ta ultralyd om ca 3,5 uke.

I tillegg til vellykket parring hadde vi kjempevær med 15 grader, strålende solskinn, fuglesang og blomstring - balsam for kropp og sjel etter en vinter med lite sol her hjemme i Norge. Claudia viste meg et flott friluftsområde hvor Tutti og jeg tilbrakte en del tid begge dager. Jeg ruslet rundt i t-skjorte og ble litt solbrent, mens Tutti viste seg som den fødte by-hund. Det krydde av joggere, syklister, turgåere med og uten hunder samt masse fugler i området. Min fineste Tutti taklet de uvante omgivelsene helt nydelig, hun gikk løs hele tiden og lystret mine minste vink. Hun kom inn på plass og gikk fot når jeg ba om det når vi f.eks møtte hunder. Hun var jo høyløpsk og ville gjerne parre seg derfor var ikke hilsing så aktuelt :) Jeg ville nok uansett ikke tillatt det i et fremmed land med hunder man ikke kjenner. Må si jeg ble imponert over Tutti'en min som tross alt ikke er så vant til by-liv ettersom vi holder oss mest i skogen her i Kolbu :) Under er masse bilder av Tutti fra turen vår.

Jeg må også ta med noen bilder av fugle- og floralivet på tur-runden vår. Utrolig deilig med sommer et par dager.