Valpedagbok V-kull født 02.05.2013

Nyeste innlegg øverst

04.10.2013

Jeg "legger ned" valpedagboken nå og oppdatering om våre V-valper vil komme i ordinære oppdateringer.

01.09.2013

Vi har vært på mange turer med valpene den siste tiden ettersom jordene nå er tresket slik at vi lett kommer ut i terrenget uten å måtte kjøre bil. Jeg koser meg med å observere de to som virkelig kan kunsten å underholde :) De har godt av turer uten de voksne der de må finne ut av ting på egenhånd. Man kan se litt tendenser til den første "spøkelsesalderen" der vanlige ting plutselig kan bli skumle, men dette er helt normalt og kan være til og fra i perioder de to første leveår, men kanskje verst i forbindelse med kjønnsmodning. Jeg skrev i forrige innlegg om tannfelling og mine to er nå godt i gang. Man kan godt si at det er romslige forhold der de små fortennene har vært :)

...og i farta uten leke

Vera følger med i omgivelsene; på fugler og andre interessante ting

Sjarme-gutten Vamos i farta

Vamos kan definitivt kunsten å slappe av

Vamos-gutten

Vamos - for øyeblikket litt høyere bak en foran :)

Vera-vakker

Frøken Vera

Mister Vamos

Vamos i farta i varm kveldssol

Vamos - stram kar

Vamos

Vera i det grønne

Gull-unger på tur

Full fart med ungene

To stk varme, slitne valper

Tunga mi er lenger enn tunga di

 

27.08.2013

Vi har fortsatt de to små bandittene; Vamos og Vera her. De er aktive og morsomme valper som er fulle av spik og påfunn :) Skulle gjerne funnet et godt arbeidshjem til Vamos (helst i går) for den gutten bor det mye i og han trenger mer enn jeg har tid til å gi han nå framover. I går var de med meg på skogstur der jeg skulle plukke bær og det skulle visst de to også... Begge to var høyt og lavt, over og under alt av busker, kjerr og lignende - makan til klatremus som de to der! Undere r bilder fra turen i går.

Snakket med en av valpekjøperne nå i kveld og hennes valp var i gang med tann-felling. Jeg måtte jo da sjekke de to her hjemme, men de har ikke mistet noen enda. Ber i alle fall alle valpekjøperne om å følge med i munnen framover nå. Melketenner som ikke faller ut av seg selv, må fjernes for ikke å forskyve de permanente tennene slik at de havner i feil stillinger eller ødelegger et korrekt bitt. Som tommelfinger-regel sier jeg at melketennene bør trekkes dersom de nye tennene er nådd samme lengde som melketennene uten at disse er falt ut. Snakke med veterinær om dere er usikre om dette.

.

Vamos på vei oppover en stabel med tømmer

 

03.08.2013

I likhet med nesten hele Østlandet, hadde vi e forferdelig vær på formiddagen i dag med regn, vind og torden. Gjør ikke meg noe med litt ruskevær, men det er jo en utfordring å aktivisere Vera og Vamos når det er såpass "bustete" ute. De hadde full rulle på kjøkkenet en god stund i dag og det er vel unødvendig å si at rommet var en slagmark etter et par timer med to valper i overskuddsmodus :) Utover dagen ble det heldigvis bedre vær og vi kunne holde på ute en del. Jeg har mine daglige økter med lydighetstrening med Tutti og da blir det ofte liggende igjen noen god-biter på treningsbanen. Dette er spor-valpen Vera veldig klar over og hun søker systematisk over banen for å sjekke etter små biter - flink liten natur-sporer :) Ellers er det jo mye lek med de to valpene seg imellom, men de er heldigvis enkle å få i lek for meg også (og for alle andre som prøver). Veldig viktig med denne leken med folk hvis en skal trene med dem ettersom det er en super belønning. Under er litt bilder igjen (Vamos har fortsatt ikke blitt gredd ull av hvis noen lurer på det :))

Vera spor-hund Fine Vera-jenta Vera leker med Anders
 
Vamos Vamos sjekker overværet Vamos har fått tatt fra Vera ballen Fine Vamos-gutten
 
Er lite bruk av "silkehansker" når Vamos og Vera leker

 

31.07.2013

Livet med valpene går sin gang her hjemme og vi venter fortsatt på rett eier til de to siste valpene; Vera og Vamos. Man blir jo så glad i dem når de blir gående igjen hjemme såpass lenge, så man blir ikke akkurat mindre kresen på hvem som skal få kjøpe disse to gullungene... I dag har vi vært på by- og bånd-trening og det gikk veldig fint. De er trygge valper som ikke blir redd for noe. Det passerte biler, traktorer, lastebiler og busser, men de to bare kikker på alt sammen med halen høyt hevet. Eneste minuset er at Vamos har fått "en greie" med bil-buret slik at han blir bilsyk med en gang jeg setter han inn der. Han sikler før vi i det hele tatt får begynt å kjøre. "Medisinen" mot dette er å ta super-korte turer der han ikke rekker å bli bilsyk før vi stopper å gjør noe morsomt. Poenget med denne "bil-terapien" er å snu forestillingen i hodet hans fra at bil er ekkelt og medfører kvalme til at det er noe bra som leder til noe positivt. For så vidt en enkel sak, men tidkrevende. Ellers har jeg begynt med litt pelsstell på de to. Begge to har blitt klippet igjen på ører, kinn, hals og bak. På Vera har jeg i tillegg gredd ut en del underull ettersom den nå har begynt å løsne. Vamos står for tur en dag jeg får tid :) Under er noen bilder fra dagen i dag.

Fineste Vera ette en "make-over" Vera sporer Vera på gården
 
Vera Vakkert Vera-hode Vamos-gutten - lille klumpen vår :) Masse lek med de to

 

Fra Lisa med mamma Dina og Allis (Vega) har jeg fått de fine bildene under. Allis er med mye på trening og det som ellers skjer og på det ene bildet under var hun på sosial trening på togstasjonen og tog er vel ikke noe merkelig, vel :)

På stasjonen Lille Allis ser ut til å syntes at verden er et fantastisk sted å være, t.o.m leker i trærne :)

 

21.07.2013

Må bare sette inn denne bildeserien av Anders som leker og kamper med Vera og Vamos. Vet ikke helt hvem av de tre som har mest glede av dette, men jeg har i alle fall stor glede av å se på dem. Leken har jeg laget selv av flettet deler fra et billig fleece-teppe med strimler fra et gammelt saueskinn flettet inn. Er ikke så mye som skal til for å more barna...

.

Anders og Vamos

 

20.07.2013

Det er veldig varmt for små, svarte bartebarn om dagen og vi tar det med ro i skyggen til utpå kvelden. Selv om de to gjenværende er fulle av energi, så skjønner de heldigvis sitt eget beste ift varmen :) Vi har fått til noen små turer på kvelden slik at de skal oppleve litt, men by-trening på asfalt ligger på vent til den vanlige norske sommeren med litt skyer vender tilbake :)

Anders sine strå er spennende Vamos i skogen "Finn et strå å træ dom på"
 
Vera med stor, fin ball Vamos og Martin koser seg i skyggen Vera til v og Vamos til h er misunnelig på barnas basseng

 

12.07.2013

I dag har den nest siste av tispene våre reist av gårde og det ble enda en svenske :) Frøken blå; Black Emac Valery De Ville skal bo hos Ulf og Ylva i Skåne. Hun blir deres tredje Riesen på rad og Ulf er utdannet instruktør i Svenske Brukshundklubben og han er trener for spor, så Vally kommer til å trenes innen spor, i tillegg til å være familiehund hos en veldig hunde-erfaren familie. Vi er glade for at Vally havnet hos en hundevant familie som skal bruke henne aktivt, for hun er en heftig dame med masse driv, lek og vilje. Vi ønsker Ylva, Ulf og Vally lykke til!

Vally, Vera og Martin med siste leketime for nå Reiseklar Vally før avreise til Sverige Ulf med begge til venstre og valget falt på Vally til høyre

Neste kennel-treff tror jeg nesten må legges til Sverige for nå har vi Håkan med Zheffen som instruerer rundering, Ann og Pärre som utdanner tjenestehunder, Helèn med Nova som konkurrerer rapport og holder ulike hundekurser og nå altså Ulf som er instruktør i spor. Bør bli en bra instruktørgruppe med svensker det her :) :) :)

De to siste valpene våre var med på kjøretur til Moss i dag og etter mange timer i bilen og litt bilsyke så var de slitne når vi kom hjem. De orket allikevel litt "bus" på plenen og jeg tok som vanlig noen bilder av dem.

Vamos og Martin Vera med en fin pinne Vera Vamos Vamos-gutten
 
Bredbeint Vamos Fineste Vera i hele Kolbu Vera med tennisball Vamos i farta med en skatt Vera med fin, liten tennisball

 

Fra Helèn har vi fått bilder av Nova og hennes kompis Jagge

Nova lurer i gresset Spennende på badetur for liten bebbe Den store rottejakten

 

...og fra Lisa har vi fått bilder av Allis og mamma Dina som nyter sommeren

Allis 10 uker Allis og Dina med noen felles interesser Dina i deilig kveldsbad

 

07.07.2013

Vi har hatt en rolig dag igjen med valpene våre. jeg merker at de blir litt slappere i den uvante varmen vi har hatt et par dager, så det er litt mindre fart enn vanlig. De er glad i vann, alle tre, så de passer på å få seg en dusj når jeg kommer fram med hage-slangen. Fra Dixie på Gotland får vi hyggelige meldinger om en trygg, læringsvillig og frekk liten Riesen-valp. Hun har vært på sin føste by-tur til Visby og la seg til å sove midt i byen da hun ble sliten - veldig fint å høre at valpene slapper av selv om det skjer mye rundt dem. Ellers er hun jo små-jævlig som en Riesen-valp skal være og de voksne hundene hos Ann og Pärre kunne vel tenkt seg å returnere henne til Norge tenker jeg :)

Under er bilder av de tre små her hjemme

Vamos sover med sine labber i str 46 I farta rundt omkring på gården Sjarmtroll som er ulv i fåreklær
 
Vally Vera

 

06.07.2013

I dag våknet jeg opp til en strålende dag. Hadde jo planlagt by-tur med valpene i dag, men var litt lat i det fine været, så vi koste oss hjemme i hagen i stedet. Slik blir det jo bilder av :)

De 5 bildene over er av frk. Oransje; Black Emac Vera De Ville og under ligger hun sammen med Valery

Over er 4 bilder av hann 2; Black Emac Vamos de Ville og til høyre deler han pinne med Vally

Donna gidder utrolig nok å leke med de små pirayaene. Under er bilder av frk Blå; Black Emac Valery De Ville - Vally

Ingen ser meg nå... jeg graver et hull... ...ingen merker noe Vally apporterer Vally tar overvær Gnager litt

 

04.07.2013

Valpene er nå blitt 9 uker gamle og det er full fart på de tre som er igjen her hjemme. Jeg prøver å få tid til litt individuell trening og oppfølging av alle tre hver dag og på lørdag skal vi ta oss en by-tur for å kikke på alle biler og folk.

Hann 2 Tispe oransje Tispe blå

 Tilbakemeldinger fra de som er reist er ensidig positive så dette er veldig hyggelig så langt. Det meldes om trygge, fine valper som tar nye miljøer og nye folk helt uten noen form for redsler. Håper det fortsetter slik selv om det sikkert vil komme noen utfordringer underveis slik det gjør med de fleste Riesenschnauzere i oppveksten. Under er bilder jeg har fått tilsendt. Jeg har også fått noen veldig fine bilder på mobil, men jeg må bare få satt meg ned å få disse over på PC.

Fine, lille Vargas-gutten på tur i Oslo-marka

 

Nova trener metall-apport :-) Nova i lek med sin Dvergschnauzer-samboer Familieidyll med Carma og hennes to "søsken"

 

02.07.2013

Vi får oppdateringer fra valpene og alle har det bra og slår seg til ro i sine nye hjem! De 3 som er igjen her hjemme har vært med til trening i kveld og alle har fått presentert klikkeren og jeg har påbegynt "inn-klikking". Jeg gjorde dette først og tenkte å leke og ha det gøy etterpå, men det tenkte ikke valpene. De syntes det var utrolig godt med kylling-kjøttet jeg brukte på inn-klikkingen, så etter det skulle de bare spise fra de velluktende lommene mine eller sitte foran meg, se på meg og deretter få klikk og kylling :) Lekene kunne jeg definitivt ha for meg selv!!! Neste gang tror jeg vi gjør ting i motsatt rekkefølge... Man lærer så lenge man lever. Ellers har de fått hver sin grisehale i dag og det var ganske så fantastisk godt. Vamos til venstre og Vera til høyre

 

Fra Lisa har vi fått et super-søtt bilde av lille Lovis og for mamma Dina er definitivt mamma-permisjonen over! Hun har gått spor i dag og dette gikk kjempefint etter mange ukers pause. Lisa's rapport går på at Dina til tross for litt høyt tempo, fant 6 av 7 pinner og, viktigst for henne; hun fant favvo-ballen til slutt - flinke mammaen det, tenker jeg!

 

01.07.2013

I dag har to til av valpene våre reist hjem til sine nye familier, så det tynnes i rekkene her i Kolbu. Vi har fått en litt sen avbestilling av valp, så vi har en tispe ledig til noen som kan mye grunnleggende om hund og trening og som ønsker å trene / bruke hunden sin aktivt. Vi har også hann nr 2 ledig. Han er en kjempe-heftig valp med myyye i seg og MÅ ha en aktiv og kunnskapsrik eier som kan utnytte det potensialet som ligger i denne gutten - som valpetesteren sa: "Den som skal kjøpe denne valpen, må fortjene han"

Først ut til å reise til sitt nye hjem i dag var Black Emac Vidunn De Ville - Idunn, som skal bo hos Rita med familie. Idunn får selskap av Riesen-gutten Brage og hun skal trenes innen LP og bruks, samt at vi antagelig kommer til å se henne på noen utstillinger etter hvert. Vi ønsker Rita og Idunn lykke til og gleder oss til å høre nytt fra dem og treffe på dem i framtiden :)

Neste til å reise i dag var den første av guttene våre; Black Emac Vargas De Ville. Vargas skal bo sammen med Tarand og familie og han vil etter hvert trenes opp innen redningshundarbeide. Tarand og Vargas er allerede meldt på sitt første valpekurs, så vi gleder oss til å høre fra dem! Det er nok heller ikke helt umulig at vi får se Vargas i utstillingsringen noen ganger. Vi ønsker lykke til og håper å se og høre mye til dere i framtiden :)

Ellers hører vi nytt fra valpene som er reist og det høres ut til å gå bra med alle sammen. Noen er heftigere enn andre (eller hva Ann og Pärre) og flere syntes biltrafikk er litt skummelt. Vi har jo ikke mest trafikk her opp på tunet vårt og når vi har vært på utflukter, så har disse gått til skogen. Må skjerpe med med dette med de 3 som er igjen her foreløpig, så på lørdag går turen til dannede strøk for oss bygde-tullinger :)

Under er bilder av Dixie på Gotland som plager sine 4-beinte samboere. De 2-beinte slipper vel ikke helt unna de heller tenker jeg... Dixie har allerede vært med på sin første "patrullträning" så den skal tidlig krøkes som god krok skal bli :) Skal bli moro å følge med videre!

Videre er det bilder av Nemi som har funnet seg godt til rette i den nye flokken sin. Finnes vel ikke noe bedre enn en pappa å herje med og en storebror som man kan sove trygt og varmt sammen med. Det høres ut som hun finner seg fint til rette, men syntes også at dette med all trafikken i tett-bygde støk er noen suspekte greier som man må følge litt med på selv om det allerede begynner å bli litt kjedelig :)

Lille Carma har kommet seg videre til Harstad i dag og hadde sovet og oppført seg fint på flyet og ellers under turen. Nova har kommet fint fram til Sverige og er i full gang med lek med Dvergschnauzeren hun bor sammen med etter at hun først undret seg noe over denne skapningen. (Kan godt forstå henne for jeg undrer meg stadig vekk over Dvergene selv :)) Fra Lisa med Peppe, Dina og Vega har jeg fått en video-snutt av en fornøyd liten bebis på tur med to store. Takk til dere alle for bilder og oppdateringer om de små livene som har reist fra Kolbu!

 

30.06.2013

I dag har tre til av valpene våre reist til sine nye hjem. Frøken grå: Black Emac Vienna De Ville - Nova skal bo hos Helen og Magnus i Sverige. De har hatt flere Riesen tidligere og Nova skal, som de andre, trenes opp i bruksgrenen rapport. Om Nova fungerer så bra som vi tror og håper, vil hun konkurrere når hun blir større. Vi ønsker Helen, Magnus og Nova lykke til med sitt nye liv og vi gleder oss til å høre nytt om trening og utvikling etter som tiden går!

Nova 8 uker Magnus, Helen og Nova Nova med sitt nye fine bling halsbånd :)

Frøken Lilla: Black Emac Vega De Ville - Lovis, skal bo sammen med  Lisa, mamma Dina og Peppe. Lisa og jeg skal eie henne sammen og vi håper på like stor suksess og lykke på dette "sameiet" som vi har hatt med Dina :) Vega som ikke har fått kalle-navn enda skal etter hvert konkurrere LP og bruks sammen med Lisa og hun blir vel med meg på noen venstre-svinger i utstillingsringen. Vi ønsker Lisa og Vega masse lykke til og gleder oss til å samarbeide rundt det nye lille skjegget!

 

Med dette er nesten en epoke over på Kennel Black Emac, for Dina overføres nå til Lisa ettersom jeg har fått det kullet jeg skulle ha på henne. Dina er en fantastisk hund på alle vis og vi gleder oss til å følge med henne og Lisa videre selv om hun ikke er vår hund "på papiret" lenger. Takk for godt samarbeid rundt Dina, Lisa!

Frøken rosa: Black Emac Vanilla De Ville - Carma, ble med Lisa, mamma Dina og Vega da de reiste i kveld. Carma skal videre til Harstad sammen med matfar Raymond i morgen og der vil hun treffe sin nye eier Katrine. Katrine har hatt Julie fra oss tidligere og hadde opprykk til LP 3, så nå håper vi Carma blir en like fin hund for familien og en god treningskompis for Katrine. Vi ønsker Katrine, familien og Carma lykke til og gleder oss til oppdateringer.

 

29.06.2013

I dag har frøken gul reist til sitt nye hjem hos Odd Martin og Kristin. De har hatt Riesen tidligere og gleder seg nå til å få et skjegg i huset igjen :) Frøken gul skal hete Black Emac Var De Ville, Nemi til daglig. Hun skal trene bruks med far i huset og elles være tur- og familiehund for hele familien. Vi ønsker Odd Martin, Kristin og Nemi lykke til!

Nemi 8 uker Odd Martin, Kristin og Nemi Reiseklar på fanget til matmor

De første meldingene fra både Dixie og Nemi går på at de har klart reisen hjem veldig fint uten å bli bilsyke. De oppleves som trygge valper og har funnet seg godt til rette i sine nye hjem - veldig godt å høre!

Etter at frøken gul hadde reist i dag, tok jeg igjen med Dina og de 8 resterende valpene på skogstur og vi koste oss i skogen i 1,5 time.

Frøknene grønn og lilla med felles interesse for pinner

Frøken rosa

Mamma Dina og lilla "deler" en pinne

Frøken rosa reiser snart til sitt nye hjem

Lilla tispe reiser snart med mamma hjem til Lisa

Hann nr 2 har funnet seg en fin stein å ligge på og blikket sier vel noe om hvem sin denne steinen er...:)

Hann nr 2 til høyre på farten med "litt" solide poter

Hann nr 1

Frøken grå har siste dag med gjengen i dag

Frøken grønn

Frøken blå

Frøken blå (til venstre) og frøken lilla

Vaktliga :)

 

28.06.2013

Dina og valpene har i dag vært med på tur i skogen. Dina syntes nok det var deilig å strekke ut skikkelig for henne så jeg bare i korte, jevnlige glimt på turen :) Hun løp og løp og kom bare innom meg og valpene jevnlig for å sjekke at alt var OK. Valpene var nysgjerrige og modige, så jeg måtte telle over jevnlig for å sjekke at alle var på plass. De ble med mamma Dina ut på løpeturer, badet, gravde og utforsket skogen. Modige små krabater dette her. Under er masse bilder av de små fra turen.

Mamma Dina leder ungeflokken sin

Frøken oransje sjekker ut den norske floraen

...og det gjør frøken blå også

Søte frøken gul i blomsterenga

Full fart i nytt miljø

Frøken rosa i farta og må ta en liten pause i varmen

Pinne-gnaging er fint med tenner som klør

Frøken oransje

Frøken lilla på bildene over og under trivdes godt i skogen

Hann nr 2

Hann nr 1 vil oppå stubben for å få oversikt (som vanlig)

 

Frøken grå på bildene over og under trivdes godt med å grave, tygge på pinner og utforske

 

Frøken grønn var ambisiøs og ville gnage ned en stubbe

Avslørene "tryne" etter graving og spising

Frøken blå

Frøken blå til venstre og frøken gul til høyre

 

I kveld hadde vi et kjempevær og jeg bare måtte ta noen bilder til :) Trodde jeg hadde fått masse fine lekebilder, men lyset var tydeligvis ikke så bra som jeg trodde, for det var masse uskarpe bilder. Derfor er det mest bilder av valper i ro, men de er jo ikke direkte frastøtende da heller :)

 

Mamma Dina gjør en siste innsats som mamma for flokken sin før de reiser hver sin vei

Frøken grønn til høyre og er ikke sikker på hvem den andre er, men leker gjør de i alle fall.

Frøken oransje og frøken grå

Fra venstre hann 2, rosa og grønn

Frøken rosa

Frøken oransje

Frøken lilla i aftensol

Hann nr 2

Hann nr 1

Hann nr 1 til venstre og frøken gul

Frøken gul reiser i morgen og hadde siste kveld med gjengen i dag

Frøken grå skal være en dag til og reiser på søndag

Frøken grønn med en skatt hun passer godt på

Full fart på frøken blå

Leking

 

27.06.2013

I dag er valpene 8 uker gamle og den første valpen har reist hjemmefra. Jeg er veldig stolt og glad over å levere denne valpen til Ann og Pärre på kennel Limerock. Jeg opplever dem som gjennom-trivelige folk som jobber veldig bra med sine hunder, de elsker rasen vår og jeg vet de vil ta godt vare på frøken rød. Frøken rød er en heftig valp med mye vilje og driv samt at hun er utrolig stabil så langt. Hun skal "fylle noen sko, også" så hun bør være såpass :) Hun skal nemlig bli Pärres nye konkurransehund og han er bortskjemt med Batte (pappa til vårt U-kull) fra før. Batte er nå 8 år og er kvalifisert for Svensk Mesterskap for Tjenestehunder i august, så lille røde får noe å leve opp til... Lille rød heter Black Emac Vampire De Ville på stamtavlen og skal til daglig hete Dixie. Den lange veien hjem til Gotland har gått kjempefint i følge meldinger underveis fra Ann og i morgen begynner et nytt liv for ungen. Vi ønsker Ann, Pärre og Dixie lykke til og gleder oss til å følge dem i framtiden! (Plutselig dukker vi opp på hjembesøk på Gotland også :))

Dixie 8 uker God kjemi med Pärre allerede Super-søt på Ann's arm

Etter en idè fra "mormor" Lisa, skal alle valpene i kullet hete "De Ville" til "etternavn". Dette for å peke tilbake på pappa Devil Denny og fordi De Ville er kjent i hundeverdenen fra Cruella i 101 Dalmatinere. Den observante kjøperen til frk. gul påpekte også at dette kan uttales helt bokstavelig på norsk og vill er vel ingen dårlig betegnelse på denne aktive gjengen til tider :)

Etter at Dixie reiste var vel ikke resten av gjengen alvorlig plaget av at en av dem forsvant i dag, så de har herjet i blomsterbed og jordhauger som vanlig i dag mens mamma Dina holder styr på dem så godt hun kan... I kveld var jeg på hundeklubben til trening med Tutti og da fikk hann nr 2 og oransje tispe bli med meg. De tok det hele med knusende ro, lekte med tennisballer, apporterte, trente litt sitt og hilste på (og sjarmerte) masse nye folk. Utrolig stabile og trygge disse valpene her, bl.a så kom en traktorklipper og den ble studert med stor interesse med halen høyt oppe som vanlig.

Frøken oransje skal trene hopp over hinder

Sjarmerende, oransje grave-trne

Våt, liten lilla frøken

Frøken lilla i farta

Gul og oransje i "krigen"

Hann 2 er både våt og møkkete

Hann 2

Hann 1 holder oversikt

Hann 1 har et litt avslørende utseende etter en grave-tur i garasjen

Hann 1 skal begynne med hopp iver hinder på langs

Lillegull poserer sukker-søtt

Mamma Dina i god form etter 8 uker med 10 valper

Så søt, så søt

Gjengen på "steinrøysa neri bakken"

 

26.06.2013

I dag har hele gjengen vært hos veterinæren for helsesjekk, første vaksine og chip-merking. Alle valpene var helt perfekte (noe vil allerede visste om) :) Valpene blir gått grundig over under helsesjekken. Første sjekkes øyne, ører, munnhule og bitt. Deretter sjekker veterinæren lymfekjertlene og eventuelt navlebrokk. Videre sjekker han området rundt endetarmen, testiklene på hannvalper og kne-leddene sjekkes. Deretter lyttes det på de små hjertene før de vaksineres og ID-merkes. Med disse 10 var det altså ikke noen anmerkninger i det hele tatt. Under er masse bilder som ungene tok av veterinær Lasse på Vestre Toten Dyreklinikk mens han sjekket valpene våre.

Sjekker øyne på grå Sjekker bitt på gul Sjekker lymfer på hann1 Sjekker navle på oransje Lytter på hjertet til blå

 

Chip-merker grønn ...og rosa Vaksinering av lilla Vaksinering av oransje ...og av rød

Hann 2 koser med vet.ass Liv-Tone som virkelig burde vurdere en Riesen-hann :) Fra spøk til alvor så søker vi en erfaren og bruks-interessert person til hann nr 2 ettersom han viser ganske heftige egenskaper som kan bli utrolig bra i de rette hender, men som ikke vil gå bra i feil hender fordi denne hannen kan ta luven fra de fleste. Bare se på blikket under...

 

23.06.2013

Vi har i dag hatt besøk av Peder som jobber med hunder i forsvaret. Han jobber med utvelgelse og opptrening av valper og unghunder for militær tjeneste og søk etter landminer. Formålet med besøket var å få en test av kullet vårt for å ha et noe bedre grunnlag til å velge rett hund til rett eier. Kullet var veldig jevnt og som han sa, så skiller ingen seg ut som dårlig/svakt individ. Alle valpene var veldig sosiale mot Peder som de aldri har møtt før og ingen av dem var lydberørte. De reagerte ikke på å være uten flokken sin, men gikk inn situasjonen med stor interesse.  De tålte all håndtering veldig godt og ingen ble paniske eller apatiske ved å bli lagt på rygg og håndtert. Imidlertid var det selvfølgelig forskjell på valpene ift hvor raskt de kommer i lek, hvor heftig kamp og jakt er og hvor mye de konsentrerer seg. Som Peder sa, så burde en egentlig teste dem 10 dager på rad for å unngå at dagsform spiller inn, men man får en pekepinn med en slik test. Han testet ikke valpene etter skjema, men mer etter individuelt tilpassede elementer der alle valper gikk gjennom samme elementer, men med varierende "vanskelighetsgrad". Han la stor vekt på at dette skulle være en positiv opplevelse for valpen og utsatte dem ikke for ubehag av noe slag. Hann nr 2 og den røde tispa er de to mest heftige med tanke på jakt og kamp og de to fikk en litt vanskeligere kamp ved at de ble løftet opp under lek, holdt opp-ned under lek og dyttet på under lek. Begge disse to tåler dette veldig godt g han ga en klar anbefaling om at disse to må få eiere som har trent mye hund før slik at de vet å utnytte det potensialet som ligger i disse valpene.

Hann nr 1 var litt treg å få i gang på leken ettersom han helst ville kose med Peder. Når han etter hvert kommer i gang, er han heftig i leken og kamper med intensitet. Han er sosial og trygg i testsituasjonen og viser ingen berørthet av lyd.

Hann 2 starter leken raskt på eget initiativ og leker svært aktivt. Han viser mye jakt- og kamplyst. Han er også sosial og trygg og kamplysten slår ikke over i aggresjon selv om han utfordres med byttet sitt. Han viser ikke negativ reaksjon på lyd. Klar anbefaling fra Peder om at denne valpen må komme til noen som kan trening av hund godt og han kan gjerne trenes i retning IPO.

Rosa tispe starter leken raskt på eget initiativ og leker aktivt med intensitet, etter Peder's vurdering den beste leken. Hun engasjerer seg mye i leken med Peder og samarbeider og konsentrer seg godt. Viser ingen negativ reaksjon på lyd.

Blå tispe tar initiativ til lek og leker aktivt. Hun er litt lavere på jakt og kamp og konsentrerer seg litt dårligere i leken fordi hun er mer nysgjerrig rundt seg og skifter fokus ved forstyrrelser. Hun viser ingen berørthet ved lyd. Er sosial med Peder som ukjent person

Grønn tispe er litt treg å få i gang med leken, men leker svært aktivt etter hvert. Hun er veldig trygg i leken og svært sosial. Henter fram kamplyst når leken blir intensiv. Hadde en kort reaksjon på lyden ved at halen ble litt lavere. Dette gikk raskt over og hun hentet deretter lydkilden og bar rundt på den etter ca 2 sekunder.

Gul tispe er veldig avslappet ved håndtering og legger seg til rette på ryggen i fanget til Peder. Hun leker aktivt og konsentrerer seg godt. Hun kamper imidlertid ikke så mye da hun heller vil ha leke for seg selv og tar denne med bort fra Peder. Når han så oppsøker henne, kamper hun godt og aktivt. Personlig tror jeg dette kan handle om at hun er minst i kullet og vet at hun må passe på de tingene hun får tak i. Hun viser imidlertid ikke noe bytteforsvar. Hun viser ingen reaksjon på lyd.

Oransje tispe er svært sosial og vil kose oppe i ansiktet. Hun leker aktivt og kamper med god konsentrasjon. Hun er ikke lydberørt og tar med seg lydkilden i munnen.

Rød tispe var Peder's favoritt blant tispene fordi hun hadde en svært bra lek, jakt og kamp som hun selv tar initiativ til. Hun er over snittet i kullet på intensitet og konsentrasjon. Hun er sosial og kosete og viser ingen berørthet på lyd. Klar anbefaling om at hun må jobbes seriøst med av noen med ambisjoner som tåler en heftig hund.

Grå tispe er sosial og trygg. Hun må engasjeres for å komme i gang med leken og leker da aktivt og kamper godt med god konsentrasjon. Viser ingen berørthet på lyd.

Lilla tispe er mer intensiv sosialt enn de andre i kullet og prioriterer mennesker foran kamp. Kommer allikevel godt i gang med lek og kamper godt etter hvert. Viser ingen berørthet av lyd.

Jeg tok ikke så mange bilder i testsituasjonen ettersom blitsen forstyrret valpene litt, men noe ble det da.

Først var hele kullet ute sammen med Peder for at han skulle danne seg et helhetsinntrykk av kullet. Alle var da sosiale og nysgjerrige som vanlig når de får besøk.

Oransje tispe kamper med en konsentrert Peder

Gul tispe tispe

Gul tispe kamper

Grønn tispe kamper

Blå tispe leker med forstyrrelse

Lilla tispe kamper

Hann 1 koser

 

22.06.2013

Nå er det lenge siden jeg oppdaterte her gitt. Det er definitivt ikke fordi det ikke har skjedd noe med valpene, men tiden min har ikke strukket til den siste uka. Valpene fortsetter sin utvikling og det er nå full fart over hele gården; inn i låven, inn i garasjen, stjele strømtråd, finne skatter, leke, utforske større områder, apportere alt som går an å bære, mobbe mamma, mobbe folk, mobbe hverandre o.s.v. Må si jeg er veldig fornøyd med dette kullet så langt - alle valpene er nysgjerrige på nye folk og situasjoner, de utforker alt nytt og ingen er tilbakeholdne eller viser redsler. Periodene som våkne blir lenger og lenger og mindre enn 2 timer ute om gangen er ikke populært. De har nå vært en del sammen med Tolstii ettersom han er en godt voksen hannhund som er veldig flink med valper. Denne ukas oppstilte bilder ble tatt på fredag og da hadde vi regnvær... Valpene må få rase av seg det verste overskuddet før de har tid til å stå på bordet, så de oppstilte bildene denne uka er av møkkete, våte valper  :)

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå

 

Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

På tur med mamma i regnværet

Full fart på gjengen selv om været ikke er topp

Våte, små krapyl på tur

Frøken rosa i farta

Frøken rød tar en liten pause

... og spiser litt gress

Frøken oransje mobber en venn

Frøken oransje i farta

Hann nr 2

Frøken gul

En våt frøken gul

Frøken grå

Frøken grønn i farta

Frøken grønn ser på blomstene

Frøken blå i rasende fart

på oppdagelsesferd i garasjen

Frøken rød koser seg i kveldssola

Frøken grå i varm kveldssol

Koser med "onkel Tolstii" i kveldssola

I dag har vi hatt kjempefint vær og valpene har vært mye ute og jeg har tatt MASSEVIS av bilder. Under er et stort utvalg:) I morgen kommer en "mental-fyr" som trener hunder for forsvaret og skal ta valpetest av kullet, så da kommer det ny oppdatering - jeg gleder meg til å se dette!

På tur med mamma

Fina-Dina med unger

...og unger på tur alene

Mye man skal følge med på...

Frøken rosa fra v. som apportør, bare søt, bare rar og i farta

Frøken rød i farta og som apportør

Frøken oransje til venstre stram og fin og til høyre med en pinne-skatt

Frøken lilla på bildene over og under

Hann 1 og den røde tispa

 

Full fart med lek og moro

Bilder over og under er hann2, søteste gutten med virvel på hodet :)

Bildene over og under er av hann 1 - den selvstendige bamsen vår

Søte "Lillegull" - den gule tispa

Den grå tispa i farta

Over: Den grønne tispa

 

Barnslig mamma Dina leker tau-lek med sine små på bildene over og under

Dina og hann1

Den blå tispa - sjefen i kullet

 

En stooor skatt

 

Alle valpene har meldt seg inn i "apportørenes landsforbund"

Strømtråd til hestebeite savnet i Kolbu...

 

15.06.2013

Kjapp bildeoppdatering av de søte, små.

Sint, liten underdog

Frøken rosa

Frøken rosa

Frøken rosa

Frøken rød

Frøken rød

Frøken rød

 Frøken oransje

 Frøken oransje

Familielykke med Dina og de små

Hele gjengen

Dina på tur med gull-unger

Dina og frøken rød koser seg i gresset

Dina har noe som frøken rød vil ha

Frøken grå henger i halen til Dina

...og sånn straffer seg

Frøken lilla

Frøken lilla og Dina

Hann nr 2 er bare verdens søteste med virvel midt på hodet

Hann nr 2

Hann nr 1

Hann nr 1

Frøken gul

Frøken gul

Frøken grå

Frøken grå

Frøken grå

Frøken grå

Frøken grå

Frøken grå

Frøken grønn

Frøken grønn

Frøken grønn

Frøken blå

Frøken blå

 

14.03.2013

Her kommer en bildeoppdatering av de små. I dag introduserte jeg agility-tunnel til gjengen og det var ingen bremser der i gården, nei :) Full fart inn i tunnelen og ekstra moro var det da de oppdaget at de kunne bite hverandre gjennom tunnel-veggen - pøbler!!! Ellers er de lenger og lenger aktive i våkne perioder og nå går det 1,5-2 timer med full fart før de går inn for landing igjen.

Crazy babies

"Snille unger"

De to første på tur i tunnelen

Full fart som tunnel-arbeidere

Cool frøken grønn i tunnelen

Frøken gul syntes dette var en fin plass

Stakkars mamma Dina bites i beina om dagen (i likhet med oss to-beinte)

Frøken rød

Frøken lilla spiser løvetann

Frøken rosa

På tur i åkeren

På tur

Frøken gul tar en pause

Frøken grå

Frøken grønn

Full fart

Frøken blå

Frøken rød

Hann nr 2

 

13.03.2013

Jeg har vært bortreis noen dager og skal si jeg ser forskjell på valpene. De har vokst enormt både fysisk og mentalt på 4 dager. De er jo selvsagt blitt større og alt går både fortere og mer kontrollert. I tillegg er de blitt mye tøffere til å sjekke ut omgivelsene på egenhånd og er ikke lenger avhengig av at mamma Dina eller søsken er med. De er nesten litt i overkant dristige og selvstendige :) De små leke-kampene begynner å bære preg av mer alvor og mamma Dina er nå inne og skiller de en del og setter grenser når ting "går for vidt" Jeg roser Dina masse for dette, fordi det er veldig viktig at tispa regulerer atferden til de små på det stadiet de nå er kommet. Om tispa gjør en god jobb disse siste ukene, vil valpekjøperne få det enklere når de små flytter til egne hjem fordi de da har måttet forholde seg til grenser og har lært bite-hemming.

De små er jo nå blitt 6 uker og under er nye bilder av dem fra i dag.

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå

 

Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

 

På tur sammen med mamma Dina ...og søker god-biter sammen - tidlig krøkes osv

Leke-kampene går hardt for seg ...og da vanker det streng grensesetting fra mamma Dina

 

Historien om å drepe en Løvetann :-)
Så fin løvetann Må snuse litt ...og smake litt ...smakte visst litt mye Ferdig!!!

 

08.06.2013

Valpene har hatt sine første besøk av vordende eiere i dag og dette tok de på "strak labb". Alle sammen hilser og virker trygge på nye mennesker, noe jeg er veldig glad for. "Mormor" Lisa var også her for første gang og da det første sjokket over å se Lisa hadde lagt seg for Dina, så var det en stor, gjensidig gjensynsglede hos Lisa og Dina. De fikk seg en god treningsøkt og "mormor" fikk kose masse med valper. Bare 3 uker til de to kan gjenforenes nå :) Under er noen bilder fra dagen i dag. Som de første bildene viser så er det ikke lenger noen "kjære mor" i denne flokken her :)

'

 

07.06.2013

Her kommer bare en kjapp bilde-oppdatering etter en lang og travel dag.

 

06.06.2013

Valpene har nå blitt 5 uker gamle og vi har tatt nye "oppstilte" bilder av dem. Før foto-seansen fikk de sin første klipp med maskin og det er litt av en jobb med 10 valper som i varierende grad er interessert i pelsstell... Jeg vil klippe dem 2 ganger før levering slik at de har et lite læringsgrunnlag på dette før de reiser til sitt nye hjem. Under er det nye bilder av dem, klikk på bildene for større versjon.

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå

 

Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

Ellers går nå dagene i full fart her hjemme. Valpene blir mer og mer aktive for hver dag som går og de blir tøffere for hver dag som går i forhold til å gå lenger vekk fra huset når de er ute og leken er stadig mer heftig.

 

03.06.2013

Etter en regntung dag med torden i går, hadde vi igjen en strålende dag på Toten i dag. Valpene og Dina har hatt en aktiv dag med mye lek og utforskning ute og mere leking inne. Anders på 7 år har stor glede av valpene (enn så lenge, mens tennene ikke er utvokst i alle fall) og jeg tror valpene har ganske stor glede av Anders også. Veldig glad for at valpene blir sosialisert på unger på denne måten! Gleden tok vel en brå slutt for alle når valpene avsluttet det hele med ormkur nr.2 mens Dina måtte avslutte med nødvendig, men ikke så etterlengtet bad. Under er masse, masse bilder fra dagen i dag.

    

Kos med mamma Dina helt til den lille måtte bite litt i mamma sitt øre :)

Ikke lett å si hvem som koser seg mest

Gode, små tyggefingre

Alvorsprat oss gutta i mellom

Koser seg!

De små føttene med fine sokker på ble rett og slett for fristende...

Lekeland med hinderløype for valper

 

Begynner å bli mye mer mobile og raskere

 

Perfekt dekk :-)

Helt utslått, rett ut på gulvet

"Litt" søt

Æsj, for en avslutning på en fin dag - ormekur :-((((

 

01.06.2013

En kjapp bildeoppdatering av valpene fra i dag.

Uteservering med mamma Dina

Liten sporhund

Olav og Dina trener LP

 

30.05.2013

Valpene er nå blitt 4 uker og sosialiseringen er i gang for fullt selv om de fortsatt er små babyer og skal ha mye ro. Jeg tror det er veldig vesentlig at slike små får nok søvn og ro så tidlig som dette for at de ikke skal utvikle seg til stressede små valper. Allikevel så er jo sosialisering viktig og den økes nå gradvis fram til levering. Med sosialisering så tenker jeg på mye kontakt med folk med individuell håndtering og introduksjon for ulike miljøer med dertil hørende lyder og lukter. Jeg bråker med vilje en del rundt valpene slik at de skal bli vant til at smell og bråk er helt hverdagslig. Eksempler på dette er at jeg bråker mye med fôr-kopper i metall når jeg lager i stand mat. Jeg smeller koppene sammen og slipper dem ned i vasken og så langt så kunne ikke valpene brydd seg mindre om dette. Ellers er de nå i gang med å leke en del og jeg har lagt inn leker til dem i valperommet slik at de kan sysselsette seg når de selv vil. De spiser tørr-fôr 3 ganger om dagen og får i tillegg mye melk fra Dina enda, så valpene er gode og runde i magene (noe dere ser på bildene) Jeg har tatt de første oppstilte bildene av dem nå, men det er jo egentlig en uke for tidlig ettersom de ikke står ordentlig godt på beina sine enda. De er også så tykke at den store magen nesten gjør at de ser kortbeinte ut :)

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå

 

Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

 

Uteserveringen i Kolbu er åpnet

"Bord"manerene er så där...

Valpene får mye kontakt med barna våre, til glede for alle parter

...og her opplever de gressklipper for første gang, noe som bare var spennende

"Dukken i gresset"

Frøken rød i kjent positur

En annen frøken på utkikk

Kill, kill

En smule søt, eller

 

25.05.2013

Valpene blir jo når mer aktive for hver dag som går og tiden som våkne strekker seg lenger og lenger. Vi har hatt et strålende vær i dag med sol og helt vindstille, så i ettermiddag var valpene ute en liten tur for første gang. De syntes det var litt rart med gress som underlag, men undersøkte litt rundt seg. Jeg er veldig nøye med at slike små ikke sover på bakken ute, så de ble båret inn igjen så fort de la seg ned. Spesielt små tispe-valper er utsatt for å få urinveisinfeksjon og et har en tendens til å bli sittende lenge i om de får når de er så små. Det er jo fortsatt litt rått på bakken etter regnet den siste uka, så derfor er jeg rask til å ta de inn når de legger seg ned. De har også fått sitt første måltid med oppbløtt tørrfôr i dag, men da var dessverre kameraet mitt tom for strøm, så bilder av 10 små griser som spiser får komme i morgen. Alle 10 spiste med god appetitt og magene var gode og runde da de var ferdige.

Mamma Dina passet godt på sine 10 små ute i sola

 

 

24.05.2013

Kommer bare med en kjapp oppdatering med noen bilder. Valpene begynner nå å interessere seg for mamma Dina sin mat, så i morgen blir det første smak av tørrfôr for de 10 små.

Mamma sin mat ser veldig god ut

Vi tar en liten smak

Synd ikke beina er litt lenger så man når opp...

 

23.05.2013

Da er valpene allerede blitt 3 uker og det er tid for individuelle bilder igjen. Noen av valpene er ny-vaskede av mamma Dina så de er våte og ser litt "pjuske" ut :)

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå

 

Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

Dagene går fortsatt mye med til sove, spise og bæsje, men det er nå en god del mere lek og annen sosial atferd. Jeg merker godt at de er mer oppmerksomme på omgivelsene, bl.a så får jeg mye mer oppmerksomhet når jeg kommer inn i rommet. Etter hvert som aktivitetsnivået øker, øke også jobben for mamma Dina ettersom hun er den som er inne å regulerer de små.

Kos i valpekassa

...utarter seg raskere og raskere til lek

...som blir heftigere for hver dag som går

...men mamma Dina regulerer det hele

I likhet med resten av Østlandet har vi hatt mye regn de siste dagene. Dette innebærer mere innetid, så når det ble opphold i ettermiddag fikk Dina seg en etterlengtet skogstur sammen med Jada. Tror den travle småbarns moren koste seg med både gjørme-bad, rulling, litt lek og spennende lukter.

Herrrrlig gjørmebad Ruller seg og lufter puppene I god fasong etter fødsel Fina Dina Snuserunde alene... ...og sammen med Jada

 

21.05.2013

Som jeg har skrevet tidligere, så vokser valpene så det nesten knaker om dagen og utviklingen går i en rivende fart. Jeg har vært bortreist i 3 dager og på de dagene har det skjedd en utrolig forvandling på de små. De er nå sosiale små krabater som går ut av valpekassa, de leker med hverandre og de orienterer seg mye om verden rundt seg. De har fått klippet klørne igjen i dag og til helga tenker jeg at vi prøver med litt opp-bløtt tørrfôr i tillegg til mamma Dina sin melk. De er gode og runde alle sammen, men de er jo 10 stykker så litt mat i tillegg til melk er nok på sin plass når de passerer 3 uker.

Det er flere som har spurt meg om dette jeg skrev tidligere angående to typer i dette kullet og jeg ønsker derfor å presisere at det dreier seg om utseende. Det er for tidlig å si så altfor mye om sosiale egenskaper, så dette utsagnet dreide seg altså om eksteriør. Jeg snakket med veterinæren om dette og han mente det kunne dreie som om at det kan ha vært ulikt antall valper på hver side av livmoren og at de på den siden med flest valper i, rett og slett har hatt mindre plass og derfor har vokst litt mindre. Livmoren på hund er formet nesten som to horn og valpene ligger på rekke og rad i hvert litt "horn". Om det da ligger flere i det ene enn i det andre, vil jo valpene i det "hornet" med flest valper få mindre plass til fordeling og naturen er da slik innrettet at disse valpene ikke blir riktig så store som valper med større plass. Dette vil jevne seg ut og det er absolutt ikke alltid slik at de som er minst som valper blir de minste i voksen alder. Uansett så har alle valpene normal størrelse, men er altså litt ulike i utseende, noe som kan dreie seg om genetikk, plass i livmoren under svangerskapet eller en kombinasjon av begge årsaker.

Under er bilder av de små røverne som begynner å bli fulle av fart og moro. Nå kan man kose seg med å studere dem i timevis...

Hele gjengen

Våken, liten frøken følger med

Søte, sosiale søsken

...som gjerne leker litt med hverandre

Gjengen følger med

Heisann søster...

...vil du ha en suss?

Sussen ble besvart med et bitt :)

Gjengen følger med på livet utenfor valpekassa

Man blir så trøtt, så trøtt...

Rett og slett vakker

Koser på kanten av kassa

Her har noen "gjengmedlemmer" gått seg en tur ut i den store verden utenfor kassa

Trøtt!

Gode, runde valper

Nesten så man sovner sittende av alle inntrykk

 

16.05.2013

Da var valpis-gjengen allerede 2 uker  -tiden flyr! I dag har jeg delt dem opp litt en liten stund, så tjukkis-gjengen med de 4 feiteste av de feite valpene fikk ligge litt alene i kassa, mens mamma Dina diet de 6 nest feiteste av de feite. De største av valpene bruker bulldoser-metoden for å få mat, så de minste havner litt bakerst i køen og med 10 stykker, så begynner det å bli trangt i "matfatet" under magen til Dina. Ikke noe drama med dette, bare et ønske om at de minste skulle få kose seg med maten uten å måtte kjempe med nebb og klør. Har tatt 2-ukers bilder av de små.

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå

 

Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

Mamma Dina koser seg i mai-sola

To medlemmer av de feiteste av de feite

Måtte bare ta med denne profilen her

 

15.05.2013

Valpene blir 2 uker gamle i morgen og de vokser så det knaker og utviklingen går så fort at man nesten blir svimmel om dagen. De begynte jo å åpne øynene for to dager siden og i dag er de opp på beina og går. De er riktignok ustødige enda, men går gjør de! Når mamma Dina har vært ute en tur og kommer tilbake til valpekassa er det fullt kaos med valper i alle retninger som vil ha mat :) Men, mest av alt, så er de jo fortsatt bebiser som sover, spiser og bæsjer det meste av tiden selv om tiden som våken og sosialt orientert individ utvider seg hver dag. Pelsen vokser jo også, og værhårene begynner å bli veldig synlige rundt nesa på dem - nesten uimotståelig søtt. Legger som vanlig ut noen bilder av de små vidundrene.

Lakrispastill-nese

"Jeg er stor jente og kan sitte oppreist"

"Oj så trøtt en blir av å være så aktiv"

"Er jeg den eneste våkne valpen i hele verden, eller?"

Er det dette som kalles å sove søtt?

Verden søteste, små værhår

Full innsats i kampen om den beste plassen i melke-baren - de går!

Begynner å bli trangt om plassen

For denne gjengen er det ikke tvil om hva som er det "hotteste" spisestedet i Kolbu i alle fall

Tatt for å gi litt proporsjoner på størrelse

Kjære, vakre, vene...

 

13.05.2013

Jeg har sjekket alle valpene daglig den siste tiden for å se om øynene snart skal åpne seg og i dag hadde det skjedd på 9 av 10 :) Valpene har jo ikke noe særlig syn disse første dagene, men det skjer liksom noe med hele preget når øynene åpnes. De går liksom fra baby til valp med en gang. Ellers har alle sammen fått klippet klørne i dag, noe som vil si at jeg har klippet 180 små klør i dag. Med tanke på at jeg vil gjøre dette ukentlig fram til avreise, så blir det "noen" klør å klippe... Jeg gjør dette ukentlig av to årsaker; dels er disse små klørne spisse som nåler og vokser fort. Hvis de ikke holdes korte, vil de ripe opp Dina på jurene når de "melke-tramper" / masserer jurene med frambena når de dier henne. Dels så er det ikke festelig med en voksen Riesen på 40 kg + som IKKE VIL!!!! klippe klørne sine. Jeg har hatt noen slike på trimmebordet opp gjennom årene og det er ikke morsomt! Det er derfor viktig at dette blir en selvfølgelig og helt udramatisk ting å gjøre fra de er bitte-små og jeg anbefaler derfor at valpekjøperne fortsetter med ukentlig klipping av klør en god stund etter at de har fått hjem valpene sine.

Ellers i dag så har Dina vært hos veterinæren og fått fjernet stingene sine etter keisersnittet i dag. Såret er grodd kjempefint og de på klinikken syntes hun så veldig godt ut med tanke på så kort tid etter fødsel og med 10 valper å die. Hun har masse mat til valpene og alle sammen er gode og runde, f.eks den på bildet under som skal bli sacco-sekk når den blir stor :)

Bittesmå, ny-åpne øyne

 

11.05.2013

Hipp, hurra for mamma Dina og alle hennes søsken i Q-kullet som fyller 4 år i dag! Jeg tenkte at Dina (som alle andre småbarnsmødre) savnet dette med litt tid for seg selv, så vi feiret dagen med en tur ned til postkassa ved veien for å hente avisa og godbit-søk på plenen hjemme. Tror Dina likte dette med godbitene best ettersom hun er ganske opptatt av mat for tiden. Når det da i tillegg var biter av kalkun-boller som ble kastet utover, så tror jeg hun likte oppgaven ganske så godt :) Som dere ser av bildene så er Dina i god form etter fødselen og begynner bare å få litt hengepupper. Såret etter keisersnittet har grodd kjempefint og på mandag tar vi stingene. De tre bildene til venstre er bilder av Dina som leter kjøttboller, mens hun på det siste bare er pen :)

Ellers i dag har jeg tatt hodebilder av alle de 10 søte, små.

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå

 

Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

 

Lille, frøken rød koser med mamma

Dina med sine 10 små

 

09.05.2013

1 uke allerede :) Utrolig hvor fort tiden går med disse små; det er allerede en uke siden jeg satt hos veterinæren og ventet med ei kasse og masse tørre, rene kluter og håpte at veterinæren skulle plukke ut levende valper til meg. Og jammen meg gjorde de det - 10 sprell levende små Riesen. Alle sammen vokser jevnt og trutt. Det er ganske stort sprik i vekten på valpene, men det har det vært hele veien, så valpene følger samme vekstkurve. Det ser nesten ut som om jeg har fått litt to typer i dette kullet og det kan jo godt skje når man ut-avler totalt. Man får ofte mer homogene kull om man linje-avler, men begge deler har fordeler og ulemper og etter mitt syn skal man være litt forsiktig med for tett linjeavl fordi jeg tror det er sykdomsfremkallende når genspredningen blir for liten. Er absolutt ingen genetiker, men velger nå å jobbe litt etter dette i mitt avlsarbeid, selv om jeg også linje-avler noen ganger. Ja, ja nok om det. I dag har alle de 8 jentene fått på seg merkebånd slik at jeg lettere kan skille dem fra hverandre. De to gutta er foreløpig uten bånd fordi de tilhører hver sin av de nevnte to typene i dette kullet og er derfor veldig ulike. De skal allikevel få bånd etter hvert slik at de venner seg til det, men ikke riktig enda. Under er de første individuelle bildene av valpene på "1 ukes dagen" og igjen noen portretter av de søte, små.

Hann 1 Hann 2 Tispe lilla Tispe oransje Tispe grå
 
Tispe blå Tispe gul Tispe rosa Tispe grønn Tispe rød

 

 

08.05.2013

Valpene nærmer seg nå ei uke gamle med stormskritt og alle legge rpå seg jevnt og trutt, mens mamma Dina inntar uante mengder med mat :) Valpene er jo utrolig søte, men akkurat denne perioden syntes jeg er litt kjedelig (hvis det er lov å si det). Valpenes liv består av mat, bæsje, tisse og sove. Jeg gleder meg nå til øynene åpner seg og de små etter hvert begynner å orientere seg om verden rundt seg. Har tatt noen nye bilder av 6 dager gamle "sötnoser". Klikk på bildene for større versjon

 

04.05.2013

Her kommer noen nye bilder av valpene. Livet går sin gang i valpekassa og alle navlestrengene ser nå tørre og fine ut etter fødselen og de har begynt å falle av som de skal. Operasjonssåret til mamma Dina ser også veldig tørt og fint ut og huden har helt normal farge rundt alle stingene. Valpene fortsetter å øke vekten sin, men det skulle nå jaggu bare mangle også for Dina har bare så vidt tid til å være ute og lufte seg noen korte stunder :) I dette stadiet av livet er valpene opptatt av mat, varme og nærhet. Om de får alt dette er de veldig fornøyde, men de sier tydelig i fra hvis en av dem kommer litt bort fra resten av flokken eller hvis de er sultne.

Noen bilder av en rask og kvikk mamma Dina på luftetur for at "mamma" Lisa ikke skal få abstinenser :)
 
Hele gjengen samlet Myldregjengen Sover på mamma sin arm Foreløpig veldig uskyldig
 
Tre søte, små "Litt" størrelseforskjell To søsken Søt. liten baby

 

03.05.2013

Fødselen startet utover dagen i går med en Dina som peste, gravde i kassa og fikk litt veer. Vannet på den første valpen gikk tidlig på kvelden, men ikke noe mere skjedde. Etter overveielser fram og tilbake, endte jeg med å ringe veterinæren og vi ble enige om at jeg skulle komme inn med Dina. Etter undersøkelse, ble vi enige om å ta ut valpene med keisersnitt ettersom veene var "så der" og ingen valp var å kjenne i fødselskanalen. Valpene ble tatt ut og det endte med 2 hanner og 8 tisper. Det var en 11.valp som var død og den hadde vært død noen dager. Valpene var litt varierende i størrelse, men alle sammen var livskraftige og ivrige i å lete etter mat . Dina var jo i narkose og valpene fikk derfor ikke mat før vi var hjemme ved 01-tiden i natt og da ga gjengen høylytt uttrykk for å være SULTNE!!! Tusen takk til veterinærene Lasse og Jens på Vestre Toten Dyreklinikk som reddet Dina og de 10 små! Kjempeservice og ingen sure miner når jeg ringte og ødela torsdagskvelden for dem :)

Stakkars Dina var litt forvirret da hun våknet til 10 sultne, små monstre som hun ikke hadde født og jeg måtte holde henne nede hos dem for at de skulle få i seg den livsviktige rå-melka. Utpå morgenkvisten våknet imidlertid mors-instiktet for fullt og de små blir nå vasket og pleiet etter alle kunstens regler. Det er bare så vidt hun har tid til å gå ut for å gjøre fra seg og hun vil rett inn igjen. Når jeg håndterer de små blir jeg fulgt med argusøyne slik at jeg ikke tar med meg noen :) Veiing i natt etter keisersnitt og nå i kveld viser at alle valpene, unntatt èn, allerede har økt i vekt. Det er jo vanlig at de går litt ned rett etter fødsel, så jeg er fornøyd med vektøkning. Den ene som ikke har økt i vekt enda, er av de største i kullet, så det er ingen krise med den. Dina går på antibiotika etter keisersnittet, så nå håper jeg bare ikke de små for mye diarè pga at litt av medisinen går over i morsmelka. Under er de første bildene av valpene, noen timer gamle, først hele gjengen og deretter noe portretter.

 

01.05.2013

Dina er nå "sprekkeferdig" og har begynt å grave litt i kassa si. Vi har installert oss i valperommet og jeg blir nok der noen dager. Under er noen bilder av "tjukka"

Dina høydrektig 1.mai til venstre og på samme sted i utstillingstrim og god kondisjon til høyre Klar i valpekassa

 

  28.04.2013

Dina has entered the building

I dag har Dina kommet til Kolbu og hun tok huset med den største selvfølge. Magen er stor og rund, så det er spennende hvor mange små-barter som bor inni der... Dina er i god form, men det er jo tungt for henne, så hun sukker og stønner litt og ligger gjerne og slapper av.

Bilde Lisa tok i går - 1 uke før forventet fødsel Da vi kom til Kolbu, leste vi først avis... ...og så spiste vi middag SAMMEN:)

 

27.03.2013

Lisa har vært på ultralyd med Dina i dag og den viste at Praha-turen vår har gitt resultater; Dina er drektig :) Vi må nå bare smøre oss med tålmodighet fram til V-kullet vårt fødes i starten av mai