Dvergschnauzer 

Opprinnelsesland: Tyskland

Gruppe 2

FCI rasenummer: 183

Bakgrunn

Rasen er opprinnelig kalt Ruhåret Pinscher - og ble første gang vist på utstilling på slutten av 1800 tallet. Dvergschnauzeren ble anerkjent som rase fra ca. 1903, og man antar at både Pinscher og Affenpinscher var med på å danne rasen sammen med Schnauzeren. Dvergschnauzeren har sin bakgrunn som rottefanger og en kan fortsatt se at de bruker labbene mye når de leker med andre hunder og med ulike gjenstander. En ser også en stor interesse for små-gnagere som en bør tenke over med Marsvin, Hamster og lignende

Rasen ansees å ha få helseproblemer. Man har sett noen tilfeller av arvelige øyenlidelser og raseklubben har derfor krav om øyenlysning uten anmerkninger for å godkjenne kull.

 Utseende

Dvergschnauzeren skal være 30-35 cm høy og gi et kvadratisk inntrykk ettersom mankehøyde skal tilsvare rygglengde. De er små og kraftige hunder som skal være en forminsket utgave av Schnauzeren uten å gi inntrykk av å være en typisk dverg-hund. Til tross for størrelse og kompakthet skal Dvergene gi et elegant og alert inntrykk. De skal ha stri pels på kroppen og ha de typiske benhår, skjegg og øyenbryn som er rasens kjennetegn. Pelsen finnes i mange ulike farger og FCI godkjenner 4 fargevarianter; Sort, Sort/Sølv, Salt/Pepper og hvit.

 Karakter

Dvergschnauzeren har et energisk temperament med stor utholdenhet, god læreevne og en stor porsjon nysgjerrighet. Jeg opplever den som en utrolig hengiven, lojal og kjærlig familiehund som ville gjøre alt for sin eier. Dvergene oppleves som omgjengelige og trivelige hunder, men de har vaktinstinkt og kan forsvare ”hus og hjem” om det er nødvendig.

De trives sammen med andre hunder, men ”prater” mye og andre hundeeiere, som ikke kjenner rasen, kan feilaktig oppfatte dette som aggresjon.

Til tross for sin beskjedne størrelse er Dvergschnauzeren en ypperlig turhund og lever opp til ordtaket ”stor hund i lite format”. De er intelligente og tøffe hunder som kan brukes til ulike former for hundesport som lydighet, bruks, agility og ettersøk for å nevne noe. De er ekstremt kondisjonssterke med tanke på størrelsen og er nesten umulige å slite ut. Til gjengjeld er den rolig innendørs og med sitt godmodige temperament og store tilpasningsevne, kan de også godt egne seg som by-hund og er gode familiehunder. Den er en sporty hund og dermed ikke en hund til å putte i Gucci-veske som et tilbehør til antrekket.

Mest av alt trenger Dvergschnauzeren å få være en del av familien og er lykkelige når de får være med i det sosiale livet til eieren.