Vardø 10-14.04.2008

Jeg hadde et flott opphold i Vardø disse dagene. Tove og Monika har tidligere kjøpt to Riesen av meg og har vært på besøk hos meg flere ganger. De har også invitert meg, men Norges østligste by, i arktisk klimasone; Vardø er liksom ikke en svipptur... Når de nå bestilte en Dverg fra oss, så jeg mitt snitt til å reise en tur oppover for å besøke Tove, Monika og Hedda samtidig som jeg leverte Nara til dem.

Jeg må si jeg er mektig imponert over naturen i det østligste Finnmark - den er storslått, vakker, vill og utrolig utstrakt.  Området er veldig sammensatt med fjell og fjære tett på hverandre. Vi var en dag på Scooter-tur og da ser man havet samtidig som man oppholder seg i fjellet (og, ja, de turte å la meg kjøre Scooter, noe som var utrolig artig). Innimellom all denne vakre naturen ligger tettsteder og fiskevær ganske tett og med fargesterke hus som små paletter i naturen. Det er også veldig mange flotte sandstrender i området, så da er det jo synd at havet sjelden blir mye varmere enn 4-5 grader...

Ellers er Vardø en by med mye historie. Det foregikk heksebrenning her på 15/1600-tallet. Vardøhus Festning har også vært fengsel i flere århundrer og var en svært viktig plass under 2.verdenskrig. Festningen var blant de få hus som ikke ble brent ned og stod igjen etter 2.verdenskrig. Ellers har Vardø, med sin nærhet til Russland (man ser fjellene i Russland i horisonten), vært en viktig handelsby i flere hundre år.

Med Barentshavet "utenfor stuedøra" har byen hatt fiskeri som viktigste "arbeidsgiver", men dessverre er det meste nå lagt ned og all fisk som fiskes her opp, sendes sørover for videreforedling. Dette gir jo selvsagt en mangel på arbeidsplasser og er veldig synd for en så flott del av landet vårt.

På det mer menneskelige plan hadde jeg det veldig koselig hos Tove, Monika og Hedda. Jeg hadde en egen "suite" i andre etasje og kjøkkenet kvalifiserer til stjerner i Michelin-guiden. "Tusen takk for et flott opphold, damer, og vær ikke alt for trygge på at jeg ikke kommer tilbake"

Under er diverse bilder fra turen

Nara på Sightseeing ved Nesseby kirke

Kirka i Nesseby er et flott syn der den ligger helt nedi fjæra

Utsikten fra Nesseby kirke mot er lite tettsted.

Nara framme i sitt nye hjem

Koser i sofaen med eier Tove

Tove og Monika med Nara på armen da vi var på Vardøhus Festning - et sted med utrolig mye historie! Denne plassen var et viktig sted i alt fra Heksebrenning til 2.verdenskrig

Tove og Monika i inngangen til festningen

Utsikt fra "Tårnet" på festningen, inn mot Vardø sentrum.

Nara's "halvsøster", Aida, sammen med meg i fjæra i Vardø

Fra fjæra på østsiden av Vardø, utover Barentshavet

Mer Barentshavet

...og enda mer. Her med fyret i Bakgrunnen

Havna i Vardø

Havna's villkatter koser seg i solveggen på en av Sjøbuene

Mer havna i Vardø, med Hurtigruta på vei inn.

Oversiktsbilde av Vardø

 

Her er beitende reinsdyr på slettene ned mot havet

Nara på fjelltur i Komagvær

"Halvsøster" Aida heeelt klar for tur.

Nara godt innpakket og klar for Scooter-tur

Her er de flotte fjellene i Komagvær.

Tove med den lille "Prinsessen på erten" (Hun ville ikke kjent en ert for alt i verden gjennom alle de teppene)

Monika med "Prinsessen" på Scooter-turen

Her er faktisk TO små prinsesser; Hedda og Nara.

Utsikten langs riksveien fra Komagvær og innover i retning Vadsø - kilometervis med sandstrand!