Eldre dagbøker

13.04.2014

I dag hadde vi strålende vær og ettermiddagen ble brukt til tur. Under er masse bilder fra dagen i dag.

Go'gutten Tolstii

Tolstii til venstre og Sofie til høyre

Jada

Elma tjuvradd med lua mi

MIN pinne!!!

Hodestudie av Elma

Kult med den lille snøen som er igjen, syntes Elma

Elma, pinnehund

Elma til venstre og vordende mamma Tutti til høyre

Ønsker dere en riktig påske!


30.03.2014

Jeg har over en periode tenkt på å sette ut Elma på fôr. Hun kommer jo fra Latvia og var lite sosialisert da hun kom til oss. Jeg har derfor tenkt på at hun kunne ha behov for litt mer alene-tid enn det jeg klarer å tilby henne. Hun er en hund som er utrolig snill og blid mot alle folk og hunder, men som kan ha noen utfordringer i stor-by miljøer o.l. Jeg har aldri sett noe i nærheten av skarphet eller aggresjon, tvert imot så er hun tvers igjennom snill og veldig glad. Hun er også en veldig løpsglad og sprek turhund som aldri stikker av eller lignende. Om hun treffer hunder som er sure mot henne, så demper hun og roer ned situasjonen. Jeg leter derfor etter noen som bor litt landlig eller i enebolig som kunne tenke seg å la Elma bo hos seg. Eventuell ny eier kan gjerne ha hund fra før, men altså ikke en flokk slik som jeg har ettersom hun bør få litt mer oppmerksomhet. Jeg vil ha Elma i nærheten av Kolbu, i alle fall ikke mer enn 10 mil unna. Elma er veldig sprek og med mye overskudd, så nye eier må påregne turer hver dag for å ha en tilfreds hund. Dersom noen leser dette og tenker at dette kunne være aktuelt, så er det bare å ta kontakt så får vi snakke mer sammen og treffes.

Vi har hatt en helg med nydelig vær og under er noen bilder fra helga som har blitt brukt til turer, turer og atter turer. Jeg er jo veldig glad for alle vårtegn, mens hundene er fra seg av glede over den lille snøen som ligger igjen i skyggepartier. Er glad i snøen jeg også, men da primært på den tiden av året hvor man kan gå på ski og lignende :) Først bilder av noen sikre vårtegn.

Tutti til venstre og Tutti + Sofie til høyre

Jada

Hele supperådet (nesten) fra venstre Jada, Tutti, Sofie og Elma

 

Hundetrener Anders trener Tutti med Sofie som ivrig tilskuer


28.03.2014

Jeg må nok en gang komme med en bildeoppdatering. Jeg har fått tilsendt bilder fra flinke valpekjøpere og starter med et bilde av Black Emac Tribute to Buffy som Anita og Ole Petter har sendt over. Bildet er ikke helt nytt, men jeg ser liksom for meg at de har litt mere snø enn det som er tilfelle i Kolbu om dagen.

Neste "Riesen-snuppe" vi har fått bilder av er Black Emac Var de Ville - Nemi. Nemi og eier Odd Martin trener aktivt innen Lp og for tiden går de også ferdselsprøvekurs - flinke folk altså! Sist trening hadde Mona Hansen med kamera, mens Stine Andersen stilte opp hund og Odd Martin var "hare" for å produsere bilder til meg - snakk om teamwork :) Under er bilde av Odd Martin og Nemi under lineføring med super-kontakt og et par bilder av søte frøken Nemi som jeg fikk tilsendt - veldig lik mamma Dina syntes jeg.

Til slutt (av ikke-stjålede foto's) har jeg et bilde av en hund med empati og sosial samvittighet :) Black Emac Mighty Storm - Storm er blitt blodgiver hos PetVett dyresykehus i Oslo. PetVett har annonsert etter flere blodgivere blant hunder, og Storm's eier Stine meldte dem som kandidat. Storm gikk gjennom en omfattende helsetest før han ble godkjent og heldigvis passerte den snart 7 år gamle gutten alt med glans! Denne uka ga han sine første edle dråper med blod. Veldig flott at noen hundeeiere gjør dette syntes jeg slik at andre hunder kan reddes dersom de trenger blodoverføring. Hundeeier tjener jo ikke noe på dette, men man får tatt en grundig helsesjekk av sin egen hund og ettersom jeg forstår så får de en sekk med fôr når de gir blod. Storm hadde visst vært veldig flink pasient og lå helt stille under hele seansen. Etterpå var det fôring med en boks med høy-energifôr på klinikken og deretter "fit for fight" igjen.

Dette siste bildet måtte jeg bare stjele fra Mona Hansen - Kennel Wayosi. Disse 4 Rhodesian Ridgeback valpene er jo bare helt uimotståelige med "lekedraktene" sine - hællan dussen liksom :)


22.03.2014

Vi har en rolig hjemmehelg og bruker en del av tiden sammen med hundene ute i skogen. Naturen er i ferd med å våkne til liv igjen etter vinterdvalen og det er utrolig fint å rusle rundt med hundene og kikke på alt som våkner til liv igjen. Hundene har det travelt med å snuse over alt som har ligget skjult under snøen så de løper noen kilometer mer enn jeg går om dagen.

Fra Sverige har vi fått gode nyheter om pappa til vårt U-kull; Limerock's Giant-Atlas - Batte. Han har blitt årets Riesen i Sverige med gode resultater fra LP, bruks og utstilling. Godt gjort av en hund på 8,5 år! Vi gratulerer til eiere og oppdrettere Ann og Pärre :)

Batte og Pärre gjør en "high five" på forsiden av svenske Riesen Nytt

Tutti

...mere Tutti

Sofie sjekker ut alle lukter både høyt og lavt

Jada i farta

Black Emac Ugly Ursula - Jada

Fine blåveisene titter fram over alt


09.03.2014

Dagene går og plutselig hadde vi vår denne helgen. Dette er jo rekord tidlig for oss her i Kolbu og jeg er forberedt på at vi kan få litt snø igjen, før det er vår på alvor. Det er tydelig at hundene har vårfornemmelser i alle fall, for her løper 6 av 7 tisper om dagen. Dette er ca 1 mnd før jeg forventet løpetid på dem og jeg snakket med veterinæren om dette da jeg øyenlyste Tutti denne uka. Han var sikker på at tispene mine nå løper så tidlig fordi det er så varmt i været. Naturen er jo slik innrettet på ville dyr, så hundene våre er tydeligvis påvirket de også; løpetiden kommer når været tillater at valper kan overleve. Tolstii har det travelt med å markere interessante flekker etter 6 tisper. Han hadde lagt på seg litt ekstra rundt midjen i vinter, men det er nå borte - gamle, fine gubben :)  I dag har vi hatt et alldeles strålende turvær og dagen har sett slik ut for meg: frokost, tur, tur, klipp av Sofie, tur, middag, svømming med ungene, fôring av hunder og nå data'en - en god dag på Kolbu :) Under er masse bilder.

Tutti

Tutti

Tutti

Sofie

 

Jada

Jada

Elma har startet badesesongen selv om det fortsatt ligger en del snø - en smule varierende underlag om dagen :)

Elma (de to bildene til venstre) og Tolstii (til høyre) i farta

Solnedgangen i dag

Under er noen bilder fra i går og jammen meg har det minket mye snø på et døgn

Tutti

Jada

 

Elma med en pinne-skatt

Elma koser seg i snøen


Sist uke var Nemi fra mitt V-kull her på klipping og liten har blitt stor og fin :) Nemi er blitt ei veldig trivelig frøken og eier er kjempeflink med LP-trening daglig. Når bruks-sesongen starter opp, blir det nok også både spor og rundering. Moro med flinke valpekjøpere altså :) Takk for bilder!


28.02.2014

Hundelivet går sin vante gang her i Kolbu, men turer, fôring og pelsstell. Vi har hatt en fin tur-vinter med små snømengder her hos oss. Det har blitt mye færre skiturer enn jeg hadde ønsket, men desto flere turer på beina. Gamle-gutten Tolstii har virket litt mindre energisk enn vanlig en periode, så denne uka tok jeg T4- og TSH-test av han for å sjekke om han kunne fått lavt Tyroxin på sine gamle dager, men dette var heldigvis helt normalt. Han begynner vel derfor bare å bli litt preget av at han nærmer seg 9 år og er en kraftig hund med ganske tung beinstamme. På samme veterinærtur fikk jeg røntget hofter og albuer på Elma og Jada. I dag kom resultat på hoftene og begge små-jentene har A-hofter :) Nå håper jeg på samme resultat på albuene deres. Det er jo veldig mange som ikke røntger albuer på Riesenschnauzeren fordi rasen ikke er oppgitt å ha noe problem med dette. Jeg lurer litt på hvordan man egentlig kan vite det når så få røntger albuer, men det kan godt hende at det stemmer. Jeg vil imidlertid røntge mine hunder foran også når de allikevel ligger dopet ned. Tilleggsutgiften med dette er relativt liten når hunden allikevel skal røntges. Dersom en såpass stor hund som Riesen har forkalkninger i albuene, kan det virkelig gi problemer derfor ønsker jeg å vite dette på mine hunder, men det er altså ikke et avlskrav på rasen. Jeg anbefaler imidlertid mine valpekjøpere å gjøre dette når de røntger hoftene og spesielt dersom man har en hund man ønsker å bruke en del til trekk og kløv.

Etter en travel uke på jobb, håper jeg på en flott helg med masse hundeturer - god helg til alle lesere!

Under er bilder fra turer med noen av hundene sist uke. Først full fart med Sofie og Elma

Spretten frk. Elma og under kommer bilder av Tutti som er litt over gjennomsnittet interessert i snøballer

 

 

Under kommer bilder av store, lille Jada

 

 

Under kommer til slutt et par bilder av kaos-trioen; Sofie, Tutti og Jada

 


25/26.01.2014

I forrige innlegg etterlyste jeg vinteren og den har jammen meg kommet til Toten de siste ukene. Tror det har snødd kontinuerlig i 14 dager nå og jeg koser meg med snøen sammen med hundene. Helga har vært brukt til turer i snøvær med behagelige 7/8 minusgrader. Under er masse bilder fra helga.

Black Emac Tutti Frutti

Fra venstre: Tutti & Jada, Sofie og skogen "vår"

Black Emac Ugly Ursula - Jada

 

Sofie og Jada til venstre og Jada til høyre

 

Vi har fått "litt" snø - glimrende trening for de 4-beinte dette

Under er det først et bilde av Tolstii og deretter følger et bildedryss av Sobboriko Elma


 

2013 ble avsluttet på en tung måte med tanke på oppdrettet mitt. Med fasit i hånd er det nå 4 av 10 valper i mitt siste kull som har øyenlidelser. Alle 4 har ulike øyenlidelser; en med total katarakt i kortex, en med total katarakt nukleær, en med bakre pol katarakt og en med PHTVL grad 2-6 + RD. De 6 andre er frie heldigvis. Takk til alle mine valpekjøpere som har stilt opp og øyenlyst sine hunder!

Jeg er veldig trist for de som har øyenlidelser, men er glad for at alle har stilt opp slik at vi nå har oversikt over hele kullet. En ekspert i Norge og 2 i Sverige har nå kikket på disse valpene og de tror at det kan dreie seg om en infeksjon, evnt virus i svangerskapet. Dina har jo ikke vært syk, men det kan jo være små ting som kan affisere små foster selv om mammaen ikke viser tegn til sykdom. Grunnen til at ekspertene tror at dette ikke dreier seg om arvelighet er flere ting.

1. Det finnes ikke så mye arvelig øyenlidelse på Riesen og juvenil (ungdoms) katarakt er definitivt ikke noe av det som finnes.

2. Om man skulle tenke at dette kullet var en maks uflaks ift å kombinere gener, så ville det være trolig at samme øyenlidelse ville dukke opp på alle affiserte valper. Når det her er snakk om 4 valper med 4 ulike diagnoser så virker det helt usannsynelig at man genetisk skulle kunne ha så uflaks at man avlet fram 4 ulike genetiske øyensykdommer i en rase hvor det i utgangspunktet ikke finnes så mye.

Det positive med dette er at spesialistene mener at det ikke er noen grunn til å ta de 6 som er frie ut av avl dersom de ellers er gode individer og eierne av disse hundene behøver ikke å bekymre seg for at dette dukker opp senere når det ikke er kommet noe nå. De to valpene med total katarakt ønskes videre undersøkt med ultralyd av øynene på NVH for å se om det er annen bakenforliggende årsak til katarakten og dette vil bli gjort når vi alle sammen får "summet" oss litt.

Jeg er veldig lei meg for at dette har oppstått og jeg håper at de 4 affiserte valpene kan leve godt med sine øyne uten at komplikasjoner oppstår.


Vi har startet det nye året med en uvanlig varm og usedvanlig møkkete vinter. Må si jeg savner snø, litt kulde, skiføre og ikke minst reine hunder nå!!! Heldigvis har vi ikke så langt å reise før vi er på Totenåsen hvor man finner frost og snø og dermed kan gå turer uten at jord og leire suser rundt øra når noen Riesen starter opp med sine sedvanlige Riesen-race.